szerző:
MTI

Értetlenül áll az SZDSZ az előtt a döntés előtt, hogy Magyarország egyedüliként nem írta alá a régió országainak tiltakozó jegyzékét az amerikai vízummentesség kiterjesztése érdekében - közölte az MTI-vel szombaton a párt külügyi kabinetének vezetője, aki kifogásolta, hogy ennek oka nem közismert.

Szent-Iványi István közleményében azt írta: lehetségesnek tarják, hogy a lépésnek van méltányolható indoka, "ezt azonban sem a kormány, sem a minisztérium a mai napig nem tárta a nyilvánosság elé". A politikus hangsúlyozta, hogy pártja a transzatlanti kapcsolatok elkötelezett híve, ezért fontosnak tartanak minden olyan lépést, mely a vízummentesség mielőbbi megadását előmozdítja. Hozzáfűzte: ebben a nagyon fontos kérdésben immár tíz éve csak egy helyben járunk, legfőbb ideje tehát, hogy végre érdemi lépések történjenek.

A mostani amerikai törvény kompromisszum, több hónapos kongresszusi és szenátusi tárgyalás végeredményeképpen jött létre - reagált az SZDSZ-es politikus közleményére Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára, aki szerint a kormány és a tárca egy pragmatikus álláspontot képvisel ebben a kérdésben. Mint mondta, a törvény az Egyesült Államokat érintő teljes migrációval kapcsolatos, valamint rendezi a már ott tartózkodó több millió bevándorló helyzetét. A vízummentesség csak egy részkérdés a jogszabályban.
"Ami elfogadásra került, annak alapján a mi szakmai álláspontunk az, hogy a magyar állampolgárok belekerülhetnek a vízummentes utazás körébe" - fogalmazott az államtitkár.

George W. Bush augusztus 3-án azt követően írta alá a terrorizmust megelőző óvintézkedések szigorításáról szóló törvényt - amely tartalmazza a vízummentesség kiterjesztésének lehetőségét is -, hogy a szenátus és a kongresszus egy héttel korábban nagy többséggel elfogadta azt.

A vízummentesség megadásának feltételei között szerepel, hogy az elutasított vízumkérelmek aránya ne haladja meg a tíz százalékot. Magyarország esetében tavaly ez a mutató 12,7 volt, a visszautasított kérelmek száma folyamatosan csökken. A külügyi államtitkár szerint az idén minden remény adott, hogy a 10 százalékos határ alá kerüljön Magyarország.

A magyar állampolgárok nem jelentenek nemzetbiztonsági kockázatot az Egyesült Államok számára, és az amerikai külügyminisztériummal, a belbiztonsági minisztériummal, valamint szakértői szervezetekkel történt washingtoni és budapesti tárgyalásokat követően a tárca álláspontja az, hogy a magyar állampolgárok belekerülnek a vízummentes körbe.

A törvény aláírását követően George W. Bush támogató nyilatkozatot adott ki, ezt üdvözölte a magyar tárca és a magyar fél diplomáciai jegyzékben fejezte ki reményét, hogy a közeljövőben megkezdődhetnek a szakértői tárgyalások, amelyeken véglegesítik a bekerülés szakmai feltételeit.

Az államtitkár szerint a tiltakozó nyilatkozatban nem szerepelt az a magyar érdek, hogy ne várjuk be a törvény végrehajtását célzó belső intézkedések - például a személyzetkiképzés, gépek telepítésének - meghozatalát. Mindez az amerikai fél értékelése szerint is másfél-két év lehet - tette hozzá.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy egyeztetett-e a külügyi tárca a koalíciós partnerrel ebben a kérdésben, Horváthné Fekszi Márta úgy fogalmazott: "ez szakmai kérdés és nem egy olyan kérdés, amiben koalíciós egyeztetést kellett volna folytatni". Hozzátette: a magyar külügyminisztérium a magyar állampolgárok, valamennyi magyar állampolgár érdekében járt el, amikor jegyzékét átadta az amerikai félnek.
A Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Csehország által aláírt közös nyilatkozatot Washingtonban tették közzé, helyi idő szerint csütörtökön.

Az Egyesült Államokban vízummentességet élvező 27 országgal szemben jelenleg a kelet-európai államok polgárainak százdolláros díjat kell fizetniük a vízumkérelemért, meg kell jelenniük az amerikai konzulátusokon és interjún kell részt venniük.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Egyelőre nem lesz áttörés az amerikai vízum ügyében

A következő egy-másfél évben nem várható áttörés az amerikai vízummentesség ügyében, annak ellenére, hogy George Bush elnök aláírta azt a törvényt, amely lehetővé teszi a vízummentességi program kiterjesztését - mondta Magyarics Tamás, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa szombaton az MTI-nek.

MTI Világ

Csehország: vízumügyben nincs barátság a szomszédokkal

Csehország az amerikai vízummentesség ügyében a saját útját fogja járni, nem fog várni a többi kelet-európai országra és politikai támogatást sem kíván nyújtani nekik ezen a téren - állítja a Právo című baloldali cseh napilap keddi kiadásában.

hvg.hu Vélemény

Mit kell kiállni az amerikai vízumért?

Tucatnyi melléklet, speciális fotó, ujjlenyomat, száz dollár, személyes interjúzás. Időt és pénzt kell áldozni annak, aki amerikai vízumot akar. Ezt a magyar vízumkérők, mi egyebet tehetnek, tudomásul veszik. De az nem megy, hogy a procedúra alatt meg is alázzák őket. Egy történet.

MTI Világ

Vízummentesség: nem fogják egy tömbként kezelni az EU-t

Az Európai Uniónak lehet közös vízumpolitikája, de az Egyesült Államok soha nem fogja egy tömbként kezelni az EU-t a vízummentességi programjában - mondta James Jay Carafano, az amerikai Heritage Alapítvány tudományos főmunkatársa.

Kiszivárgott, mikor jön a PlayStation 5, és az is, mennyibe kerülhet

Kiszivárgott, mikor jön a PlayStation 5, és az is, mennyibe kerülhet

Most sem változtatott az alapkamaton az MNB

Most sem változtatott az alapkamaton az MNB

Üres irattartókat talált Baranyi Krisztina a ferencvárosi hivatalban – fotó

Üres irattartókat talált Baranyi Krisztina a ferencvárosi hivatalban – fotó

Trudeau liberálisai állnak nyerésre Kanadában

Trudeau liberálisai állnak nyerésre Kanadában

Lehűlést és csapadékot is hoz egy hidegfront

Lehűlést és csapadékot is hoz egy hidegfront

Szállodákat romboltat le Kim Dzsong Un

Szállodákat romboltat le Kim Dzsong Un