szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Naponta átlagosan két "tömegzavargás" történt az első félévben a guantánamói börtöntáborban - tartalmazza egy, a Pentagon által pénteken közzétett jelentés.

A Kuba szigetén levő amerikai haditengerészeti támaszponton 355 terroristagyanús személyt tartanak fogva vádemelés nélkül, akik 385 "tömegzavargást" szerveztek fél év alatt. A rendbontások száma csaknem megkétszereződött az előző év hasonló időszakához képest.

A Veszély a szögesdrót mögött című egyoldalas Pentagon-jelentés csak körülbelül határozza meg a "tömegzavargás" fogalmát: az őrök elleni támadások, legalább három fogoly közös rendbontó akciói és "egyéb akciók" értendők alatta.

A Pentagon a tömegzavargások számának növekedése ellenére megállapította: az őrök elleni támadások száma több mint 60 százalékkal csökkent tavalyhoz képest. Azóta szigorítottak a tábor biztonságán, és több tucat foglyot szabadon engedtek.

A külvilágtól hermetikusan elzárt, jogon kívül eső börtöntáborba a sajtó ritkán jut el, a közvéleménynek alig vannak ismeretei a foglyok életéről. A körülményekre következtetni lehet a jelentés számaiból: egyharmaddal csökkent a testfolyadékokkal történő támadások száma, 180 helyett csak 70 esetben támadtak meg őröket, veszélyes csempészárut 51 helyett 14 esetben észleltek, az önmagukban kárt tevő rabok száma 8-ról 6-ra esett.

Az őrizetesek a jelentés szerint minden óvintézkedés és szigorítás ellenére nagyon veszélyesek. A legkülönfélébb taktikákat alkalmazva rontanak az őrökre, vagy igyekeznek felhívni magukra a nemzetközi közvélemény figyelmét a szabadulásuk érdekében - nyilatkozott Bruce Vargo ezredes a guantánamói börtönkomplexum parancsnoka.

A táborban 2006-ban átfogó biztonsági szigorítások történtek három öngyilkosságot és egy lázadást követően. Guantánamóról tavaly mintegy 100 foglyot engedtek el. Az őrizetesek nagy része naponta 22 órát magánzárkában tölt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Guantanamóból foglyokat engedtek el

Szabadon engedtek nyolc pakisztáni foglyot az Egyesült Államok afganisztáni és Kuba szigetén működő katonai börtöneiből, és már haza is érkeztek - jelentették be Iszlámábádban.

MTI Világ

Megölték magukat tiltakozásképp a guantanamói foglyok

Öngyilkos lett három fogoly a guantánamói amerikai börtöntáborban, feltehetően közös megegyezés alapján, tiltakozva fogva tartásuk ellen - közölte szombaton az amerikai kormányzat egy magas rangú tisztségviselője, illetve Miamiban az amerikai déli parancsnokság.

MTI Világ

Éhségsztrájk Guantanamón

Újabb éhségsztrájkba kezdett tizenhárom rab a kubai Guantánamón lévő amerikai börtöntáborban - adta hírül a The New York Times amerikai napilap.

MTI Világ

Hamarosan hazatérnek a guantanamói foglyok

Hamarosan visszatér Afganisztánba az a 96 afgán állampolgár, akiket a Kuba szigetén lévő guantánamói amerikai börtöntáborban tartanak fogva - jelentette be szerdán kabuli sajtókonferenciáján az afgán belügyminisztérium tanácsosa.

MTI Világ

Hetvenöt éhségsztrájkoló Guantanamón

A guantanamói amerikai haditengerészeti támaszponton levő börtönben éhségsztrájkot folytató foglyok száma hetvenötre emelkedett a - közölték az amerikai hadsereg illetékesei.

MTI Világ

Washington Post: ideje jogi útra terelni Guantanamót

A szövetségi legfelsőbb bíróság helyesen tette, hogy megfedte George Bush amerikai elnököt a terrorizmus elleni harc egyoldalú jogfelfogásáért - írja a The Washington Post kommentárjában azzal kapcsolatban, hogy a taláros testület jogszerűtlennek minősítette és leállította a guantánamói foglyok feletti ítélkezésre létrehozott különleges katonai bizottságokat.

hvg.hu Világ

Az ENSZ szerint be kellene zárni a guantanamói bázist

Az ENSZ szerint azonnal be kellene zárni a guantanamói börtöntelepet, és eljárást kell indítani azon tisztek és politikusok ellen, akik érintettek lehetnek a kínzásokban – írja a News Telegraph. Az ENSZ a héten hozza nyilvánosságra jelentéstervezetét, amelyet a guantanamói börtöntelepekről készített.

Ezrek tüntettek Moszkvában Borisz Nyemcov meggyilkolásának hatodik évfordulóján

Ezrek tüntettek Moszkvában Borisz Nyemcov meggyilkolásának hatodik évfordulóján

Két budapesti kerület kapott pénzt a kormánytól, mindkettő fideszes vezetésű

Két budapesti kerület kapott pénzt a kormánytól, mindkettő fideszes vezetésű

Időzíthető SMS-t kapnak az androidosok

Időzíthető SMS-t kapnak az androidosok