szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A globális felmelegedés megfékezésével kapcsolatban az európaiak 88 százaléka sürgős lépéseket vár, 57 százalékuk pedig különösen sürgősnek tekinti a teendőket - közölte a TNS legfrissebb közvélemény-kutatása alapján.

Az Európai Unió 27 tagállamában készített, 30 ezer fő megkérdezésével összeállított jelentés szerint a téma iránti érzékenység tagországonként változik: a legtöbben, az emberek 87 százaléka a globális felmelegedés kedvezőtlen hatásainak rövid távon igencsak kitett Görögországban és Cipruson tartják "nagyon sürgetőnek" a beavatkozást. A hűvösebb éghajlatú Észtországban ugyanakkor a megkérdezetteknek csupán 35 százaléka szorgalmaz azonnali közbeavatkozásokat.

A tanulmányból kiderül, hogy az éghajlat ugyanakkor összességében nem játszik szerepet az emberek klímaváltozáshoz való hozzáállásában. Amíg például a mediterrán olaszok 50 százaléka sürget mielőbbi lépéseket, addig a svédeknél az arány 76 százalék. Magyarországon sürgős beavatkozást az emberek 66 százalék tart fontosnak.

A jelentés a régi és az új tagállamok között némi különbséget tárt fel: míg a 15 régi tagállamban a válaszadók 60 százaléka ért egyet a nagyon sürgős lépésekkel, az új tagállamokban az arány csak 49 százalék.

A TNS által végzett felmérés kiterjedt arra is, hogy a megkérdezettek egyetértenek-e azzal, hogy az unió sürgősen akciótervet indítson a cél érdekében.

Az emberek 88 százaléka várja el az EU-tól, hogy foglalkozzon a klímaváltozással. Magyarországon ennél többen, a válaszadók 92 százaléka tartja sürgetőnek a téma uniós napirenden tartását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Magyarország élen jár a klímavédelemben

Magyarország a klímavédelmi nemzetközi vállalásait jelenleg több mint négyszeresével teljesíti túl, a régióban a legjobb mutatóval rendelkezik - derül ki az Országos Meteorológia Szolgálat (OMSZ) és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) legfrissebb adataiból.

MTI Tech

A klímaváltozás elpusztítja az európai történelmet

A sebezhetőség atlasza címet viseli az a tanulmány, amelyet hét európai ország tudósai állítottak össze. Azt vizsgálták, hogyan hat a klímaváltozás márványra, mészkőre, fára és más, régi építőanyagokra - írja a Die Welt internetes változata.

hvg.hu Itthon

A klímaváltozás jobban is izgathatná a pártokat

A pártok annak ellenére keveset foglalkoznak klímaváltozással, hogy a választók kétharmada elvárná ezt tőlük. A felnőtt lakosság közel fele úgy véli, hogy már ma is közvetlen veszélyt jelentenek a szokatlan időjárási folyamatok – derül ki a TÁRKI és az Image Factory 2007 júliusában végzett közvélemény-kutatásából.