szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy német rádió tudósítása szerint 2001 szeptemberében Németországban egy kisfiú fültanúja volt, amint férfiak egy csoportja a New York-i Világkereskedelmi Központ ellen készülő merényletről beszélget. Az ötéves gyermek mindezt el is mesélte óvónőjének, aki azonban nem hitt neki.

A Ruhr-vidéki Duisburgban lakó kisfiú, egy korániskola tanulója, egy helyi mecsetben lett akaratlan fültanúja a kettős tornyok ellen készülő támadásról szóló párbeszédnek - adta hírül hétfőn a WDR2 német rádióadó titkosszolgálati körökből származó értesülésre hivatkozva. A rádiótudósítás szerint duisburgi iszlamisták is részt vettek az egyesült államokbeli merénylet előkészítésében.

Észak-Rajna-Vesztfália tartomány belügyminisztériuma úgy reagált a WDR-ben elhangzottakra: ezeket az értesüléseket még 2001-2002-ben a tartományi és az országos biztonsági szervek is alapos vizsgálatnak vetették alá, de jelentéktelennek találták.

A kisfiú másnap elmondta óvónőjének, amit hallott: repülőgépek fognak berepülni nagy házakba, és sokan meg fognak halni. Az óvónő nem hitt a gyereknek, azt gondolta, túl sokat nézte a televíziót a hétvégén. Másnap azonban, miután meghallotta a New York-i terrortámadás hírét, beszámolt az esetről felettesének és a rendőrségnek is.

A rádió szerint az óvónőt csak egy évvel a történtek után hallgatták ki tanúként. A kisfiú apját pedig, akinek a névjegykártyáit egyébként megtalálták az egyik toronyba csapódott repülőgép "pilótájának" hamburgi lakásán, négy évvel a merényletek után vetették alá kihallgatásnak. Az egyik férfit, akit a mecsetben hallott a fiú, időközben azonosították. Azt azonban nem tudni, hogy találtak-e bizonyítékot a terrortámadás előkészítésében való részvételére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

9/11: minden ötödik kanadai szerint összeesküvés

Minden ötödik kanadai úgy véli, hogy az egyesült államokbeli 2001. szeptember 11-i merényleteknek semmi köze Oszama bin Ladenhez, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetőjéhez, ehelyett feltehetően befolyásos amerikaiak összeesküvéséről volt szó.

MTI/hvg.hu Kult

Képregényben a 9/11-jelentés

Képregényben dolgozza fel a 2001. szeptember 11-i merényletekről szóló amerikai kongresszusi jelentést a tekintélyes Farrar, Straus and Giroux (FSG) amerikai könyvkiadó. A 150 oldalas történeti munka még a terrortámadás ötödik évfordulója előtt a könyvesboltokban lesz.

MTI Kult

Liebeskind: 9/11 az építészet szerepét is megváltoztatta

Az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én végrehajtott terrortámadások alapvetően megváltoztatták az építészet szerepét is - hangsúlyozta szombati rádiónyilatkozatában Daniel Libeskind, lengyel származású, de családjával Berlinben élő világhírű építész, aki korábban megnyerte a lerombolt New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) helyének, a Ground Zerónak az újjáépítésére kiírt pályázatot.

MTI Világ

9/11: világszerte emlékeznek

A merényletekben elhunyt 67 brit áldozatról emlékeztek meg hozzátartozóik Londonban, az amerikai nagykövetség melletti emlékparkban tartott gyászrendezvényen. Nagy-Britanniából 120 rendőr utazott New Yorkba az ottani emlékünnepségre, illetve András herceg is, akinek gépét a támadások napján fordították vissza az Egyesült Államokból.

A gorillák kommunikációjának titkait tárta fel egy új kutatás

A gorillák kommunikációjának titkait tárta fel egy új kutatás

Borsos pénzbüntetést kapott a járványügyi szabályokat felrúgó norvég kormányfő

Borsos pénzbüntetést kapott a járványügyi szabályokat felrúgó norvég kormányfő

Elhunyt Igaly Diána olimpiai bajnok sportlövő

Elhunyt Igaly Diána olimpiai bajnok sportlövő