szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alig két nappal az új román ortodox pátriárka megválasztását követően páratlan botrány robbant ki az egyházon belül, miután az egykori szekuritáté archívumát tanulmányozó tanács (CNSAS), állítólag késhegyre menő vita és szavazás után bejelentette, bebizonyosodott, hogy nyolc, ma is aktív püspök besúgója volt Ceausescu titkosszolgálatának.

A CNSAS nyilvánosságra hozta Pimen, Casian Craciun, Calinic Argatu, Visarion Rasinareanul, Ioachim Mares, Timotei Seviciu és Epifanie Norocel püspökök szekus álnevét is, ugyanakkor az is kiderült, hogy Pimen püspök a kommunista hatalom külügyi titkosszolgálatának, a DIE-nek is bedolgozott, külföldi útjai alkalmával „értékes és súlyos információkkal” tért haza. Mircea Dinescu, a tanács egyik vezető tagja azt is elmondta egy interjúban, hogy a szerdán megválasztott Daniel pátriárka vetélytársa, Bartolomeu Anania is hamarosan sorra kerülhet, csak előbb egyeztetniük kell a jelenlegi külügyi titkosszolgálattal, a SIE-vel.

A román ortodox egyház (BOR) körüli besúgó-vadászat a korábbi pátriárka, Teoctist halála után gyorsult fel, mivel a CNSAS vezetőinek egy része azt akarta, hogy a választások előtt minden jelentkezőt világítsanak át. Politikai nyomásra azonban ez csak részben sikerült, több érdekelt püspök, félve a leleplezéstől jelezte, nem hajlandó indulni a megüresedett székért. A ortodox egyház megtisztítása ellen elsősorban a legnagyobb ellenzéki párt, a PSD tiltakozik, szerintük nem lenne szabad ilyen módon beavatkozni a BOR belügyeibe.

Irházi János
Arad

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

Besúgó cseh popsztár

Václav Neckár, az egykori szocialista Csehszlovákia egyik legnépszerűbb táncdalénekese kilenc éven át jelentett a...

MTI Itthon

Napló: Besúgó volt egy pápai katolikus plébános

A Kádár-rendszer politikai rendőrségének, a III/III-as ügyosztálynak a titkos megbízottja volt egy pápai katolikus plébános; Molnár Zsigmond 1963 és 1984 között "Pápai" fedőnévvel adott jelentéseket - írta Veszprém megye napilapja, a Napló szombati számában.

Monitor

Van-e élet a besúgás után?

A (közel)múltfeldolgozás újabb stációja a jelenkori német művészetben a magyar mozikban is látható, tavaly készült és...