szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő határozottan kijelentette, hogy Törökország és nem más fog dönteni az észak-iraki katonai beavatkozásról. Az államfő pedig úgy fogalmazott: Törökország türelme fogytán.

Erdogan ezt Bukarestben mondta tudósítóknak, arra reagálva, hogy az amerikai külügyminiszter óvatosságra intette Ankarát az ügyben. Condoleezza Rice "természetesen azt szeretné, ha Törökország nem szervezne hadműveletet a határain kívül, de a döntés egy ilyen intervencióról ránk tartozik" - mondta Erdogan. Rice a jövő héten Ankarába látogat a török-iraki válság miatt.

A Rompres és a Mediafax román hírügynökségek szerint Erdogan kijelentette: az Egyesült Államok Törökország stratégiai partnereként együtt cselekedhet országával. Emlékeztetett arra, hogy Ankara ugyanezt tette az afganisztáni katonai hadművelet során, s ezt az álláspontot mind ő, mint Abdullah Gül, Törökország államfője kifejtette a George Bush amerikai elnökkel és Condoleezza Rice-szal folytatott tárgyalásokon.

A török kormányfő emlékeztetett arra, hogy országa parlamentje 507 támogató szavazattal és mindössze 19 ellenszavazattal felhatalmazta a kormányt a katonai beavatkozásra. Az esetleges katonai hadművelet kapcsán kijelentette: biztonsági intézményeik készek arra, hogy megtegyék ezt a lépést, ha a helyzet ezt szükségessé teszi. Erdogan szerint Törökországnak ez a joga a nemzetközi jogból ered. Hangsúlyozta, hogy az ő célpontjuk a "terrorista" Kurdisztáni Munkáspárt (PKK), nem pedig az iraki civil lakosság vagy Irak területi integritása.

Törökország türelme fogytán van az iraki határvidéken ismétlődő kurd behatolásokkal kapcsolatban – ezt már Abdullah Gül török államfő jelentette ki. Gül egy ankarai gazdasági értekezleten leszögezte: Ankara eltökélt szándéka, hogy megtesz minden szükséges lépést ennek a fenyegetésnek a felszámolására. Közben a török haderő közölte, hogy a török erők újabb kurd gerillatámadást vertek vissza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Törökország iraki kurd célpontokat támadott

Törökország a légierejét is bevetette szerdán az észak-iraki hegyekben rejtőző törökországi kurd szakadárok ellen: harci repülőgépek és helikopterek támadtak célpontokat a határvidéken - jelentette az Anadolu török hírügynökség.

MTI Világ

Bagdad lebeszéli Törökországot a kurdok elleni támadásról

A bagdadi vezetők arra kérték szerdán Ankarát, hogy ne indítson támadást az Irakban megbúvó kurd lázadók ellen, mert Irak maga is le tud számolni velük, ugyanakkor Szíria támogatásáról biztosított a török hadsereg tervezett iraki katonai műveletét.

MTI Világ

Egy török miniszter lemondta amerikai látogatását

Lemondta tervezett egyesült államokbeli látogatását Kürsad Tüzmen külkereskedelmi államminiszter, tiltakozásul amiatt, hogy az amerikai képviselőház külügyi bizottsága elítélte az oszmán birodalomban, az örmények körében 1915 és 1917 között elkövetett népirtást.

Biztosan nem gondolná, hogy ennyi mindenre jó a videójáték

Biztosan nem gondolná, hogy ennyi mindenre jó a videójáték

Füstölt a Kútvölgyi kórház ablaka, a tűzoltók is kivonultak

Füstölt a Kútvölgyi kórház ablaka, a tűzoltók is kivonultak

Különös fémoszlopot találtak a semmi közepén Amerikában, nem tudni, ki rakta oda

Különös fémoszlopot találtak a semmi közepén Amerikában, nem tudni, ki rakta oda