szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Már jövő év elején sor kerülhet Robert Fico szlovák és Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő várva várt találkozójára - írta a Hospodárske Noviny című szlovák lap, Dusan Caplovic miniszterelnök-helyettesre hivatkozva.

A találkozó előkészítésével megbízott Caplovic állítása szerint, ha felmerülne annak a veszélye, hogy a magyar fél eláll a csúcstalálkozó megtartásától, Pozsony számíthat az Európai Szocialisták Pártjának (ESZP) segítségére.
 
Hannes Swoboda, az ESZP európai parlamenti frakcióvezető-helyettese maga is megerősítette a lapnak, hogy dolgoznak az előkészítésen, beszélnek a (európai) parlamenti képviselőkkel, s ennek érdekében január végén megbeszélést tartanak Bécsben.
 
Az ESZP tavaly októberben függesztette fel a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) tagságát, mert Fico pártja koalícióra lépett a szélsőséges, rasszista nézetektől sem mentes Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártjával (SNS). A Magyarországhoz fűződő kapcsolatok javítása megnyithatja az utat a Smer újbóli ESZP-tagsága előtt, akár már az ESZP következő hivatalos elnökségi ülésén, februárban - véli a Hospodárske Noviny.
 
A kormányfői találkozó ügyében Dusan Caplovic hétfőn Pozsonyban folytatott megbeszélést Gémesi Ferenccel, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkárával. Az egyeztetés a miniszterelnök-helyettesek szintjén folytatódik majd, nekik kell a megfelelő időpontot kiválasztaniuk a Fico-Gyurcsány találkozó számára, amelynek a helyszíne sem dőlt még el - írja a szlovák lap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

Fico meghívta Gyurcsányt

Szlovákia magyarországi nagykövete a múlt héten átadta Robert Fico szlovák miniszterelnök Gyurcsány Ferencnek szóló...

MTI Világ

Pravda: Fico meghívása nem őszinte

"Szívélyes, de nem őszinte gesztus" - írta pénteken a pozsonyi Pravda annak kapcsán, hogy Fico Pozsonyban akar találkozni a magyar miniszterelnökkel.

MTI Világ

Fico: nagyon derűlátó vagyok

Mi bármikor készek vagyunk találkozni a magyar kollégákkal és készek vagyunk bármiről tárgyalni is - jelentette ki Pozsonyban Robert Fico.

Dibusz a barcelonai 5-1 után: Az összes gól bánt, megúszhattuk volna kevesebbel

Dibusz a barcelonai 5-1 után: Az összes gól bánt, megúszhattuk volna kevesebbel

Több száz dolgozóját elbocsátja a Finnair

Több száz dolgozóját elbocsátja a Finnair

Teslák lángoltak Malmőben, a rendőrség nyomozást indított – videó

Teslák lángoltak Malmőben, a rendőrség nyomozást indított – videó