szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ajánlottnál alacsonyabb kerítés övezte azt a nagyragadozó-karámot, amelyből kiszabadulva egy szibériai tigris karácsony napján halálra marcangolt egy látogatót és súlyosan megsebesített két másikat - ismerte el a San Franciscó-i állatkert igazgatója. Közben a rendőrség egy cipőtalplenyomat és egy vérnyom alapján azt vizsgálja, nem felelősek-e a tragédiáért legalább részben maguk az áldozatok?

Noha az amerikai állatkertek és akváriumok szövetsége legalább 5 méter magas kerítést ajánl a tigriskarámok közé, az igazgató elismerte, hogy Tatianának, a gyilkos nősténytigrisnek valójában csak egy 3,8 méter magas falat kellett leküzdenie, hogy kiszabadulva ámokfutásba kezdjen.

Az igazgató, Manuel A. Mollinedo ugyanakkor hangoztatta, hogy az állatkert biztonsági rendszereinek vizsgálatakor az ellenőrök soha nem kifogásolták a tigriskarám falának a javasoltnál kisebb magasságát.

Az igazgató először 5,5 méter magas kerítésről beszélt, s ennek alapján szakértők lehetetlennek tartották, hogy a vadállat képes legyen egy ilyen látványos ugrásra.

Kiszabadulása után a szibériai tigris átharapta egy 17 éves fiú torkát, majd életveszélyesen összemarcangolta a fiú két - 19, illetve 23 éves - barátját, egy testvérpárt is. Ez utóbbiak - miután szemtanúi voltak, amint a tigris megölte barátjukat - futásnak eredtek, de a nagymacska mintegy 300 méteren, egy teraszkávézónál őket is utolérte és összeharapdálta, összekarmolta.

Az amerikai hatóságok közben maguknak az áldozatoknak az esetleges felelősségét is firtatják, miután egy cipőtalp nyomát és vérfoltot találtak a tigriskarám palánkjának belső oldalán: a talplenyomatot összevetítik mindhárom áldozat cipőjének a mintázatával. A helyi sajtó elképzelhetőnek tartja, hogy a fiatalok hergelték az állatot, esetleg valamilyen módon segítséget is nyújtottak a szökéséhez.

Az alacsony kerítésű San Franciscó-i állatkert 1940-ben épült, a nagy gazdasági válság alatt indított közmunkaprogramok részeként. Más amerikai állatkertekben legalább 5 méter magas kerítés őrzi a tigriseket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyon bejött az Apple-nek az elmúlt időszak

Nagyon bejött az Apple-nek az elmúlt időszak

Fekete-Győr: 2022 valódi korszakváltás lesz

Fekete-Győr: 2022 valódi korszakváltás lesz

A Time magazin szerint végül leválthatja a telefonokat a Microsoft Surface Duo

A Time magazin szerint végül leválthatja a telefonokat a Microsoft Surface Duo