szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Parlamenti képviselők támogatják az Amnesty International követelését: zárják be Guantanamót és vessenek véget a törvénytelen fogva tartásnak.

Az Amnesty International ma az amerikai nagykövetség épülete előtt tiltakozott a terrorizmus elleni harc jegyében elkövetett jogsértések ellen. A szervezet a Guantanamo-öbölben lévő fogolytábor bezárására szólítja fel az amerikai kormányt, illetve a titkos fogolytáborprogram, a titkos fogolyszállítások beszüntetését, és a nemzetközi jogszabályok betartását követeli. A szervezet az amerikai nagykövetség részére petíciót nyújtott be, melyet a nagykövetség levélben fogad.

A Guantánamo-öbölben lévő amerikai fogolytábor megnyitásának hatodik évfordulóján az Amnesty International világszerte több mint 1200 parlamenti képviselő támogatásával akciótervet adott át az amerikai kormánynak a „terrorellenes háború” ürügyén folytatott törvénytelen fogva tartás beszüntetésére. Az akcióterv 13 ajánlást tartalmaz, amelyek figyelembe vételével megszüntethető a törvénytelen fogva tartás anélkül, hogy a terrorizmus elleni harc gyengülne, s amelyek tartalmazzák a Guantánamo bezárásához keresett gyakorlati megoldásokat.

Az akcióterv, amelyet többek között brit, izraeli és japán parlamenti képviselők támogatnak, tartalmazza a habeas corpus visszaállítását, a titkos fogva tartás beszüntetését. Előírja, hogy azokat a foglyokat, akiket nem bocsátanak szabadon, vádemelést követően állítsák független, elfogulatlan bíróság elé. Hangsúlyozza, hogy a kiszabadulók számára törvényes és biztonságos megoldásokat kell találni. „A terrorizmus elleni harc során folytatott olyan gyakorlat, mely a biztonság megteremtéséhez akadályként tünteti fel az emberi jogok tiszteletét, nem követhető. Ez az eljárás elszigetel és megbélyegez közösségeket, és olyan körülményeket teremt, amely erősíti a rasszizmust, a xenofóbiát, illetve táplálja a menekülteket vagy menedékjogot kérőket érő ellenséges támadásokat” - mondta Sebály Bernadett, az Amnesty International kampánykoordinátora.

Az Amnesty International legalább 38 személyről tud, akiket korábban a CIA titokban fogva tartott, s akiknek a sorsa és holléte ismeretlen. A szervezet szerint Pakisztántól Kelet-Afrikán át Európáig egyes kormányok segédkezet nyújtottak a törvénytelenségekhez, vagy maguk is hasonló gyakorlatot folytattak. Az Amnesty International felszólítja az USÁ-t, hogy figyeljen oda a parlamenti képviselőkre és mindenki másra, aki valódi változást követel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ismét emelkedik a benzin és a gázolja ára

Ismét emelkedik a benzin és a gázolja ára

A Wizz Air vezérigazgatója szerint legelőbb 2024-re állhat talpra a szektor

A Wizz Air vezérigazgatója szerint legelőbb 2024-re állhat talpra a szektor

Két hónapra a bérek száz százalékára emelik a táppénzt Csehországban

Két hónapra a bérek száz százalékára emelik a táppénzt Csehországban