szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Váratlan, de valószínűleg nem véletlen bejelentést tett a bukaresti Amerikai Kulturális Központ által szervezett videokonferencián Paul Gallis, a Kongresszus Kutatási Szolgálatának, európai ügyekkel foglalkozó szakembere, aki szerint az Egyesült Államok hamarosan Romániában is felállíthatja új rakétavédelmi rendszerének néhány egységét.

„Addig azonban még folynak a tesztelések, mert nem vagyunk száz százalékban elégedettek” – mondta Gallis. Szerinte azért fontos, hogy Romániába is telepítsenek, hogy „kivédjék a ballisztikai rakéták általi fenyegetést”, majd hozzátette, hogy Európa lekapcsolása az amerikai védelmi rendszerről ellentétes az Egyesült Államok és európai szövetségeseinek érdekeivel. Az amerikai szakember megjegyezte, hogy az április bukaresti NATO-csúcson szóba kerül majd, többek között a tagországok csapatlétszámának növelése. Irházi János Arad

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Orosz reagálás a rakétapajzsról szóló amerikai-lengyel megállapodásra

Moszkvában a lehető legfigyelmesebben elemezni fogják Radek Sikorski lengyel külügyminiszter bejelentését arról, hogy sikerült elvi megállapodásra jutni az amerikai rakétapajzs lengyelországi telepítéséről - mondta vasárnap Dmitrij Rogozin, Oroszország állandó képviselője a NATO-nál, hozzátéve, hogy a közlés ellentétben áll Donald Tusk kormányfő korábbi kijelentéseivel.

Hét nap

Alkudozás rakétapajzsról

Légvédelme megerősítését kéri az USA-tól a varsói kormány, cserébe az amerikai rakétapajzs Lengyelországba tervezett...