szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Meghalt a koszovói ENSZ-misszió (UNMIK) egyik ukrán rendőrtisztje, aki hétfőn sebesült meg a megosztott Koszovszka Mitrovicában helyi szerbekkel vívott összecsapásokban - közölték biztonsági források. Kómában van egy szerb tüntető is, aki a bíróság épületénél kapott fejlövést és súlyos agykárosodást szenvedett.

A két forrás nem tudta megnevezni a halál okát, de a NATO és az ENSZ koszovói missziója hétfőn egyaránt arról számolt be, hogy a zavargásokban, amelyek a legsúlyosabbak voltak koszovói függetlenség egy hónappal ezelőtti kikiáltása óta, a feldühödött szerb tömegből automata fegyverekkel és kézigránátokkal is támadták UNMIK rendőri erejét. A koszovói rendőrség szóvivője szerint az ukrán rendőrtiszt hétfőn este halt meg.

A hétfőn reggel a Koszovszka Mitrovicában lezajlott zavargásokban hatvanhárom ENSZ-rendőr és mintegy hetven koszovói szerb sérült meg. Harminckét embert vettek őrizetbe, ellenük bírósági eljárás indul. Az eljárás kezdetéig szabadlábra helyezték őket.

A zavargások azután robbantak ki, hogy az ENSZ-rendőrség hétfő hajnalban visszafoglalta a Koszovó függetlensége ellen tiltakozó szerb alkalmazottaktól a városi bíróság épületét, s több tucat embert őrizetbe vett. A város északi részének feldühödött szerb lakói kövekkel, Molotov-koktélokkal támadták az ENSZ-közigazgatás, az UNMIK rendfenntartóit. A déli órákra helyreállt a rend, de a helyzet feszült maradt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!