szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Koszovó küszöbön álló elismeréséről adott ki közös nyilatkozatot a magyar, a bolgár és a horvát kormány – tájékoztatta a magyar Külügyminisztérium szóvivői irodája.

A nyilatkozatban a felek megállapították: Koszovó függetlenségét azt követően ismerik el, hogy elkerülhetetlenné vált a koszovói status quo megváltoztatása – olvasható a közleményben, amelyet a magyar kormány ülésével egy időben juttattak el a távirati irodának.

Mint írták, a három ország döntésénél figyelembe veszik az Európai Unió e kérdésben hozott korábbi határozatait.

A magyar, a bolgár és a horvát kormány közös nyilatkozatában leszögezte: érdekeltek a kapcsolatok fejlesztésében Szerbiával, és úgy vélik, hogy a térség valamennyi országa számára az európai integráció biztosíthatja a gazdasági és társadalmi fejlődést.

Bulgária, Magyarország és Horvátország támogatja Szerbia és az Unió közötti kapcsolatok erősítését, és szorgalmazza többek között Szerbia mielőbbi tagjelöltté válását, illetve a vízummentesség megadását – áll a kommünikében.

A három ország kormánya úgy véli, a koszovói intézményeknek garanciákat kell nyújtaniuk egy olyan multietnikus állam megteremtéséhez, amely a demokrácia és a jogállamiság elvein alapul, és biztosítja a szerb és más közösségek széleskörű jogait, beleértve tényleges részvételüket valamennyi intézmény munkájában.

A nyilatkozat szerint Magyarország, Bulgária és Horvátország számít a Szerbiával és a szerb néppel fenntartott hagyományos kapcsolatai további fejlődésére.

Az MTI kedden úgy értesült, hogy a kormány szerdai ülésén dönthet arról, hogy Magyarország elismeri Koszovót független államként. A távirati iroda úgy tudja, hogy Magyarország mellett várhatóan Horvátország és Bulgária is szerdán ismeri el Koszovót, amely február 17-én kiáltotta ki függetlenségét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Egészségügy

Fenn tudja-e tartani magát Koszovó?

A koszovói függetlenség február 17-i kikiáltására felhalmozott petárdák, egyéb ünnepi tűzszerszámok eldurrantak, a három héttel ezelőtti boldog népünnepélynek vége, de a korábban megfogalmazódott kérdés változatlanul érvényes: boldogul-e gazdaságilag a világ legfiatalabb független állama?