szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A francia államfő a szerdai kormányülésen kizárta, hogy pártjának, a jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) a helyhatósági választásokon elszenvedett veresége miatt lassítani kívánná a reformokat.

"A legrosszabb válasz lenne, ha lassítanánk a változást. Folytatni kell (a reformokat). Ez az egyetlen lehetőség kötelezettségvállalásaink teljesítésére... A világgazdasági viharban eltökélten tartani kell az irányt" - hangsúlyozta Nicolas Sarkozy.

A köztársasági elnök értelmezése szerint a helyhatósági választások eredménye országos szinten egyfajta türelmetlenséget fejezett ki, és az iránti kétkedést, hogy a kormány képes lesz-e betartani az elnökválasztási kampányban elhangozott ígéreteket.

"Nem lesz irányváltás, nem lassulnak a reformok, de megszorítási csomag sem lesz" - emelte ki Sarkozy válaszul az ellenzéki Szocialista Pártnak (PS), amely a választások előtti kampányban azt állította, hogy a vártnál kisebb növekedés miatt a kormány megszorító csomagot készít elő.

Az államfő négy pontban jelölte meg kormánya prioritásait. Ezek: a munka fogalmának központba helyezése a politikában, a gazdasági versenyképesség növelése, az állami kiadások még szigorúbb kezelése, a szolidaritás és a felelősségvállalás együttes érvényesítése a nyugdíjak és az egészségügyi kiadások terén.

A vasárnapi helyhatósági választásokon aratott ellenzéki győzelmet elemzők a köztársasági elnök személyes vereségeként értékelték, akinek tíz hónnappal ezelőtti megválasztása utáni népszerűsége - hiperaktív stílusa, magánélete részleteinek kiteregetése és a vásárlóerő romlásával szembeni tehetetlensége - miatt az elmúlt hónapokban zuhanásszerűen csökkent. Egy kedden közzétett felmérés szerint a franciák több mint hatvan százaléka elégedetlen a kormány gazdaságpolitikájával.

A választási vereséget követően Sarkozy kisebb kormányátalakításról döntött 12 minisztere hatáskörének növelésével, valamint hat új államtitkári poszt létrehozásával, amelyet a korábbi politikai nyitás elvével ellentétben ezúttal az elnökhöz legközelebbi körökből érkező pártpolitikusok töltenek be. Ezen kívül a kormány és az elnöki hivatal kommunikációs stábja is átalakult.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Sarkozy minisztere nejét nevezte ki az új szupermédia élére

Heves vitát váltott ki, hogy Nicolas Sarkozy államfő a TV5 Monde frankofon televízió, a France 24 hírtelevízió és a Radio France International (RFI) rádióadó egyesüléséből létrejövő France Monde közszolgálati médiacsoport igazgatójának Christine Ockrent sztárújságírót, a külügyminiszter feleségét nevezte ki.

MTI Világ

Sarkozy sajnálja durva szitkozódását, de nem kér bocsánatot

A francia elnök sajnálja, hogy a hétvégi párizsi mezőgazdasági kiállításon durván szidalmazott egy őt bíráló látogatót, de az ügyről beszélve a Le Parisien által keddre szervezett interjújában nem kért bocsánatot kirohanásáért.

Hét nap

Jelzés Sarkozynek

Határozott ellenzéki előretörés jellemezte Franciaországban a helyhatósági választások vasárnapi első fordulóját...