szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kilenc volt kommunista ország és Kanada felhívást intézett a többi NATO-tagállamhoz, hogy nyissák meg a szövetség kapuit Ukrajna és Grúzia előtt az április 2-4-i bukaresti csúcstalálkozón - közölte csütörtökön a litván külügyminisztérium.

A tárca szóvivője, Violeta Gaizauskaite elmondta, országa egyike annak a tíz tagállamnak, amely aláírta az erre vonatkozó levelet, amelyet Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkárhoz intéztek.

Gaizauskaite szerint a levelet Litvánia, Kanada, Lengyelország, Csehország, Lettország, Litvánia, Szlovákia, Szlovénia, Bulgária és Románia írta alá. Az aláírók az szeretnék, hogy Ukrajna és Grúzia csatlakozhasson a NATO-tagság "előszobájának" számító tagsági akciótervhez.

"A nyitott kapuk politikáját kell folytatni Ukrajnával és Grúziával szemben. Ha megfosztjuk őket a tagsági akciótervtől, elveszítjük az esélyt, hogy ezek az országok lehorgonyozzanak az euroatlanti biztonsági struktúrában" - áll a levélben a PAP lengyel hírügynökség értesülései szerint.

Egy brüsszeli NATO-diplomata szerint a levelet szerdán megkapták. Az Egyesült Államok határozottan támogatja, hogy a két volt szovjetköztársaságot a bukaresti csúcson meghívják a tagsági akciótervbe, de a tagállamok továbbra is megosztottak a kérdésben. NATO-diplomaták szerint tucatnyi állam, közöttük Németország, Belgium, Spanyolország, Franciaország, Görögország, Magyarország, Olaszország, Luxemburg, Norvégia és Hollandia egyelőre ellenzi a meghívást. Arra hivatkoznak, hogy az ukránok nem támogatják vezetőik csatlakozási szándékát, illetve Grúzia belső konfliktusai - a szakadár Dél-Oszétia és Abházia jelentette problémák - miatt nem alkalmas a NATO-tagságra.

Oroszország határozottan ellene van az érdekszférájának tekintett két országgal való újabb NATO-bővítésének. Eközben Tiranában Dora Bakojannisz görög külügyminiszter jelezte: Görögország támogatja, hogy Albánia a NATO tagja legyen, de Macedónia esetleges csatlakozását továbbra is ellenzi.

"Görögország támogatja Albánia és Horvátország jelöltségét, de ezt nem mondhatjuk el Macedónia volt jugoszláv köztársasággal kapcsolatban" - jelentette ki a miniszter asszony.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Magyarország támogatja Macedónia NATO-tagságát

Magyarország támogatja, hogy Macedónia meghívást kapjon a NATO-ba és tagja legyen az észak-atlanti szövetségnek - mondta a magyar miniszterelnök, miután kedden Budapesten megbeszélést folytatott macedón partnerével, Nikola Gruevszkivel.

MTI Világ

Franciaország visszatérne a NATO-ba

Franciaország vissza kíván térni a NATO katonai szervezetébe, azzal egy időben, hogy megteremtik Európa védelmi önállóságát - közölte csütörtökön újságírókkal a francia külügyminiszter, az észak-atlanti szervezet brüsszeli értekezlete után.