szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megkezdődött a 2001. szeptember 11-i Amerika-ellenes merényletek vádlottjainak pere a guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton csütörtökön.

Az öt vádlott - köztük a merényletek értelmi szerzőjének tekintett Hálid Sejk Mohammed - önként vonult be a tárgyalóterembe.

Az első előzetes meghallgatás elején Ralph Kohlmann ezredes, a különleges katonai törvényszék elnöklő bírája emlékeztetett arra, hogy a kormány potenciálisan bizalmasnak tekinti a vádlottak minden nyilatkozatát.

A gyanúsítottak ellen idén február 11-én a háborús törvényekbe ütköző gyilkosságok, összeesküvés, polgári személyek megtámadása, terrorizmus és egyéb bűntettek címén emelt vádat a védelmi minisztérium, s halálbüntetést kér mindegyikükre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Liebeskind: 9/11 az építészet szerepét is megváltoztatta

Az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én végrehajtott terrortámadások alapvetően megváltoztatták az építészet szerepét is - hangsúlyozta szombati rádiónyilatkozatában Daniel Libeskind, lengyel származású, de családjával Berlinben élő világhírű építész, aki korábban megnyerte a lerombolt New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) helyének, a Ground Zerónak az újjáépítésére kiírt pályázatot.

MTI Világ

Európa újabb 9/11 kiindulópontja lehet

Öt évvel a 2001. szeptember 11-ei merényletsorozat után az egyik legkomolyabb probléma az európai muszlim közösségek radikalizálódása, és fennáll a veszély, hogy Európa - ahogy öt éve - ismét az Egyesült Államok vagy más országok elleni terrortámadás bázisául szolgálhat - áll a legnagyobb londoni stratégiai kutatóműhely éves világjelentésében.

MTI Világ

Hálid Sejk Mohamed elismerte felelősségét 9/11-ért

Felelősnek mondta magát a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadásokért az azok értelmi szerzőjének Hálid Sejk Mohamed, és az al-Kaida terrorhálózat más véres merényleteinek kitervelését is magára vállalta egy kihallgatási jegyzőkönyv tanúsága szerint.

MTI Világ

9/11: minden ötödik kanadai szerint összeesküvés

Minden ötödik kanadai úgy véli, hogy az egyesült államokbeli 2001. szeptember 11-i merényleteknek semmi köze Oszama bin Ladenhez, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetőjéhez, ehelyett feltehetően befolyásos amerikaiak összeesküvéséről volt szó.

MTI/hvg.hu Kult

Képregényben a 9/11-jelentés

Képregényben dolgozza fel a 2001. szeptember 11-i merényletekről szóló amerikai kongresszusi jelentést a tekintélyes Farrar, Straus and Giroux (FSG) amerikai könyvkiadó. A 150 oldalas történeti munka még a terrortámadás ötödik évfordulója előtt a könyvesboltokban lesz.

MTI Világ

9/11: egy ötéves gyerek előre tudta?

Egy német rádió tudósítása szerint 2001 szeptemberében Németországban egy kisfiú fültanúja volt, amint férfiak egy csoportja a New York-i Világkereskedelmi Központ ellen készülő merényletről beszélget. Az ötéves gyermek mindezt el is mesélte óvónőjének, aki azonban nem hitt neki.

Ez a különleges pillangó egy elszáradt falevélnek álcázza magát

Ez a különleges pillangó egy elszáradt falevélnek álcázza magát

Orbán: Nőnap virág nélkül? Na még mit nem!

Orbán: Nőnap virág nélkül? Na még mit nem!

A kormány közzétette, kik kapnak bértámogatást a lezárások miatt

A kormány közzétette, kik kapnak bértámogatást a lezárások miatt