szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meghalt egy magyar katona Afganisztánban kedden reggel; a katona egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben vesztette életét - közölte a Honvédelmi Minisztérium. Éppen négy éve történt hasonló tragédia, de akkor Irakban: 2004 júniusában a 27 éves Nagy Richárdot ölte meg egy robbanószerkezet.

A magyar tartományi újjáépítési csoport tűzszerész egysége egy közúton észlelt robbanószerkezethez vonult ki, hogy az illetékes hatóságok kérésére hatástalanítsa. A robbanóeszköz a hatástalanítás közben robbant fel, a katona a helyszínen életét vesztette.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter intézkedett az eset kivizsgálására, Havril András vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke pedig a szükséges intézkedéseket megtette - olvasható a HM közleményében. A honvédelmi miniszter tájékoztatta a balesetről a Magyar Köztársaság elnökét, a miniszterelnököt, valamint az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnökét és a parlamenti pártok frakcióvezetőit.

Tart a vizsgálat
 
Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi okozta azt a robbanást, amely miatt Afganisztánban egy magyar tűzszerész egy robbanóeszköz hatástalanítása közben életét vesztette kedden kora reggel - közölte Hajdu Gábor ezredes, a tűzszerészek parancsnoka a szaktárca budapesti sajtótájékoztatóján. 

Az MTI azon kérdésére, ki lehet-e zárni, hogy távirányítással robbantották fel az eszközt, a parancsnok közölte: a vizsgálat még nem tart itt, "semmit nem tudunk kizárni" - tette hozzá. 
 
Bocskai István, a szaktárca szóvivője elmondta, az 1978-ban született Kovács Gyula főtörzsőrmestert a honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította és posztumusz hadnaggyá léptette elő.
 
Harcok és újjáépítés

Az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erők két csoportba sorolhatók: egyrészt az újjáépítő és békefenntartó csapatokra, másrészt a harcoló alakulatokra. Az előbbit az ISAF (Nemzetközi Biztonsági Erő), utóbbit az OEF (Tartós Szabadság Hadművelet) képviseli.

Az ENSZ BT 2001. december 20-án döntött az ISAF létrehozásáról, melyet 2003 óta a NATO vezet. Kötelékébe jelenleg 43 ezer, 40 országból kiküldött civil segítő és katona tartozik. Az ISAF 25 Tartományi Ellenőrző Csoportot (PRT-t) ellenőriz. A PRT-k biztosítják a rendet és a békét a térségben, segítik a szükséges helyreállítási munkálatokat, például az iskolák, kórházak és a vízvezeték-hálózat újjáépítését. Az ISAF kötelékében jelenleg mintegy 230 magyar teljesít szolgálatot. A magyar vezetésű PRT Afganisztán viszonylag békés részén, az északi Baghlan tartományban állomásozik. 

A tálibokkal és az al-Kaidával szemben az elsősorban amerikai katonákból álló OEF alakulatai veszik fel a harcot. Ezek legnagyobb részben Dél- és Kelet-Afganisztánban állomásoznak. Létszámuk 2002-ben 4000 volt, jelenleg 16 ezer.

Veszélyesebb missziót vállaltunk

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, októberben Magyarország további 80-100 katonát küld majd Afganisztánba. Erről a bukaresti NATO-csúcson született döntés. A magyarok – eddigi tevékenységük folytatása mellett – többek között felállítanak majd egy különleges műveleti csoportot és átveszik a kabuli repülőtér vezetését. A hvg.hu információja szerint a különleges, 12-14 katonából álló műveleti csoport feladata lesz, hogy extrém körülmények között gyűjtsön az ellenségről felderítési adatokat, s ezeket eljuttassa a műveleti parancsnoksághoz.

A különleges alakulatot az ország egészében, így a különösen veszélyesnek tartott déli régiókban is bevethetik. Azaz a magyar katonák olyan veszélyes missziókban vehetnek részt, amelyekre eddig sem Afganisztánban, sem Irakban nem vállalkoztak. Katonai körökből származó információnk szerint már várható volt, hogy a NATO szabadon felhasználható alakulatot kér Magyarországtól. Ahogy egyik forrásunk fogalmazott, az amerikaiak most „benyújtották a számlát”, miután évek óta képzik és viszik hadgyakorlatokra a magyarokat.

Legutóbb tavaly októberben sérült meg magyar katona Afganisztánban, amikor egy konvoj mellett robbant pokolgép. 2006 tavaszán pedig autóbalesetben sérült meg három magyar katona, amikor kocsijukkal ki akartak kerülni egy követ, de felborultak.  Magyar áldozat eddig azonban csak Irakban volt: négy éve a 27 éves Nagy Richárd szakaszvezetőt egy robbanószerkezet repesze ölte meg.

Félárbocon a zászló

Június 17-én temetik Szeghalmon Kovács Gyulát, azt a tűzszerész katonát, aki kedden Afganisztánban vesztette életét egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben - mondta el Macsári József polgármester.

A polgármester elmondta, szerdán a városi zászlót félárbocra eresztik. Intézkedik - tette hozzá -, hogy Szeghalom saját halottjának tekintse az elhunyt katonát.

Gyurcsány telefonon beszélt a családdal

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felhívta a kedden Afganisztánban meghalt magyar tűzszerész családját telefonon, és részvétét fejezte ki.  
 
Az MDF nemzeti hősnek tekinti az Afganisztánban kedden meghalt magyar katonát - közölte Herényi Károly, a Magyar Demokrata Fórum frakcióvezetője."A Magyar Demokrata Fórum mély fájdalommal értesült az Afganisztánban elhunyt magyar katona sorsáról. Őszinte részvétünket fejezzük ki a családnak, a bajtársaknak és a magyar honvédségnek" - olvasható a közleményben. 
 
A Fidesz részvétét fejezte ki 
 
A Fidesz részvétét fejezi ki az Afganisztánban elhunyt magyar katona családjának, és együtt érez a bajtársakkal - közölte Navracsics Tibor, a párt parlamenti frakcióvezetője. Megrendülve értesültünk arról, hogy szolgálatteljesítés közben egy magyar tűzszerész katona hősi halált halt Afganisztánban - olvasható a közleményben. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

NYT: Kínában készültek az afganisztáni "magyar" lőszerek

Valójában Kínában állították elő azokat az Afganisztánnak szánt, egy amerikai cég által szállított lőszereket, amelyek a tanúsítvány szerint magyar gyártmányúak voltak - írta a The New York Times című tekintélyes amerikai lap pénteken, folytatva előző nap megkezdett leleplező cikksorozatát.

Világ

Otthagyhatjuk a fogunkat Afganisztánban

Extrém körülmények között kell felderítési feladatokat ellátnia annak a magyar katonákból álló speciális alakulatnak, amelyet a közeljövőben Afganisztánban vetnek be. A tucatnyi főből álló csapat valószínűleg az ország különösen veszélyesnek tartott déli részén tevékenykedik majd. A hvg.hu által megkérdezett szakértő szerint az új vállalással hazánk terrorfenyegetettsége nem nő ugyan, de komoly esély van arra, hogy katonáinknak bajuk esik.

MTI Világ

Tálib felkelőket öltek meg Afganisztánban

Mintegy húsz tálib felkelő meghalt dél-afganisztáni harcokban, miközben egy útszélén elhelyezett pokolgép robbanásában életét vesztette egy kanadai katona is - közölték hétfőn katonai tisztségviselők.

HavariaPress Világ

Magyar rendőrök Afganisztánban

Három magyar rendőr kiküldésével és több projekt finanszírozásával járult hozzá a közelmúltban az Igazságügyi és Rendvédelmi Minisztérium Magyarország afganisztáni szerepvállalásához - jelenti a HavariaPress.

Hét nap

Merénylet Afganisztánban

Egy cseh és két dán katona, valamint négy afgán civil vesztette életét a dél-afganisztáni Helmand tartományban egy...

820 lóerővel érkezhet a zöld rendszámos Lamborghini Urus

820 lóerővel érkezhet a zöld rendszámos Lamborghini Urus

Bukarest is zár, Temesváron állandó kijárási korlátozás lesz

Bukarest is zár, Temesváron állandó kijárási korlátozás lesz

Megerősítette az operatív törzs, hogy aki jogosult és odamegy, azt beoltják

Megerősítette az operatív törzs, hogy aki jogosult és odamegy, azt beoltják