szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai alkotmány értelmében a guantánamói táborban őrzött terroristagyanús foglyoknak joguk van polgári bírósághoz fordulni ügyük felülvizsgálata végett - határozott csütörtökön az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága.

A 9 tagú testület döntése 5:4 szavazati arányban született meg, és a Bush-kormány eddigi álláspontjának újabb vereségét jelenti.

2004 óta most foglalt állást harmadszor ilyen értelemben a legfelsőbb bíróság, harmadszor vetve el George Bush elnök kormányának ezzel kapcsolatos érvelését. E döntés értelmében a Guantánamón őrzött foglyok elvileg követelhetnék az amerikai hatóságoktól, hogy tárják eléjük mindazon adatokat, amelyeknek alapján indokoltnak tartják fogva tartásukat, s ezek ismeretében bíróságon megtámadhatnák az ellenük hozott kényszerítő intézkedéseket. A kormány "nemzetbiztonsági megfontolásokra" hivatkozva figyelmen kívül hagyta a legfelsőbb bíróság két korábbi állásfoglalását.

Dana Perino, a Fehér Ház szóvivője csak annyit mondott csütörtökön az újabb határozatról, hogy George Bush elnök munkatársai tanulmányozzák a legfelsőbb bíróság döntését.

Terroristatevékenység, illetve terrorszervezethez tartozás gyanújával, vádemelés nélkül, meghatározatlan ideig tartanak fogva jelenleg mintegy 270 embert a Kubában lévő amerikai haditengerészeti támaszponton, némelyiket már több mint hat éve. Hivatalosan az "ellenséges harcos" jogi minősítést kapták, de a legfelsőbb bírói testület mostani állásfoglalása szerint ez "alkalmatlan" besorolás, nem illeszthető be az amerikai jogrendbe.

A washingtoni kormány egyebek között azzal indokolta korábban a legfelsőbb bírósági határozatok mellőzését, hogy Guantánamo az Egyesült Államok területén kívül van, tehát nem érvényesek rá az amerikai alkotmány előírásai. A legfelsőbb bíróság most leszögezte: noha Guantánamo hivatalosan kubai földön van, a támaszpont gyakorlatilag amerikai területként funkcionál, ezért igenis vonatkozik rá az amerikai alkotmány.

Az Egyesült Államokban és külföldön sokan bírálják a guantánamói fogolytábor működtetését, egyrészt a vádemelés nélküli huzamos fogva tartás, másrészt az ott alkalmazott durva kihallgatási módszerek miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Éhségsztrájk Guantanamón

Újabb éhségsztrájkba kezdett tizenhárom rab a kubai Guantánamón lévő amerikai börtöntáborban - adta hírül a The New York Times amerikai napilap.

MTI Világ

Megölték magukat tiltakozásképp a guantanamói foglyok

Öngyilkos lett három fogoly a guantánamói amerikai börtöntáborban, feltehetően közös megegyezés alapján, tiltakozva fogva tartásuk ellen - közölte szombaton az amerikai kormányzat egy magas rangú tisztségviselője, illetve Miamiban az amerikai déli parancsnokság.

MTI Világ

Hetvenöt éhségsztrájkoló Guantanamón

A guantanamói amerikai haditengerészeti támaszponton levő börtönben éhségsztrájkot folytató foglyok száma hetvenötre emelkedett a - közölték az amerikai hadsereg illetékesei.

MTI Világ

Guantanamón megkezdődött a 9/11 per

Megkezdődött a 2001. szeptember 11-i Amerika-ellenes merényletek vádlottjainak pere a guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton csütörtökön.

MTI Világ

Washington Post: ideje jogi útra terelni Guantanamót

A szövetségi legfelsőbb bíróság helyesen tette, hogy megfedte George Bush amerikai elnököt a terrorizmus elleni harc egyoldalú jogfelfogásáért - írja a The Washington Post kommentárjában azzal kapcsolatban, hogy a taláros testület jogszerűtlennek minősítette és leállította a guantánamói foglyok feletti ítélkezésre létrehozott különleges katonai bizottságokat.

hvg.hu Világ

Bezárnák a Guantanamót

Parlamenti képviselők támogatják az Amnesty International követelését: zárják be Guantanamót és vessenek véget a törvénytelen fogva tartásnak.

MTI Világ

Hamarosan hazatérnek a guantanamói foglyok

Hamarosan visszatér Afganisztánba az a 96 afgán állampolgár, akiket a Kuba szigetén lévő guantánamói amerikai börtöntáborban tartanak fogva - jelentette be szerdán kabuli sajtókonferenciáján az afgán belügyminisztérium tanácsosa.

MTI Világ

Guantanamóból foglyokat engedtek el

Szabadon engedtek nyolc pakisztáni foglyot az Egyesült Államok afganisztáni és Kuba szigetén működő katonai börtöneiből, és már haza is érkeztek - jelentették be Iszlámábádban.

Róth Elza: Heti nemzethalál – kultúrharc a Senki Szigetén

Róth Elza: Heti nemzethalál – kultúrharc a Senki Szigetén

Két budapesti kerület kapott pénzt a kormánytól, mindkettő fideszes vezetésű

Két budapesti kerület kapott pénzt a kormánytól, mindkettő fideszes vezetésű

Három gyomirtóféle úgy felforgatja a talajt, hogy antibiotikum-rezisztencia lesz a vége

Három gyomirtóféle úgy felforgatja a talajt, hogy antibiotikum-rezisztencia lesz a vége