szerző:
MTI

Aláírják az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei hétfőn a stabilizációs és társulási szerződést a bosznia-hercegovinai vezetés képviselőivel, de luxembourgi találkozójuk hangulatát minden bizonnyal beárnyékolja az uniós reformszerződésről tartott írországi népszavazás negatív eredménye miatti sokk.


A havi rendes külügyminiszteri tanácsülés legörömtelibb pillanatának az aláírás ígérkezik az egykori Jugoszláviából kiszakadt köztársasággal. A stabilizációs és társulási szerződés megkötését az tette lehetővé, hogy Bosznia-Hercegovinában két fontos törvény elfogadásával lezajlott a rendőrségi reform első szakasza. Az unió azonban azt is értésre adta, hogy Szarajevónak tovább kell haladnia a reformok útján ahhoz, hogy közeledése az EU-hoz folytatódhasson.

Lényegében valamennyi nyugat-balkáni országot érinti a vízumliberalizációval kapcsolatos menetrendek elkészítése, ezt a miniszterek ugyancsak üdvözölni fogják. Bírálat várható viszont az unió részéről a macedóniai választás idején lezajlott erőszakcselekmények miatt.

Mivel az EU-tagországok állam- és kormányfői csütörtökön és pénteken tartják szokásos félévzáró találkozójukat Brüsszelben, a külügyi értekezlet munkájának jelentős részét ennek előkészítése teszi ki.

Az ülésnek erre a részére vonatkozó terveket alaposan felforgatta a reformszerződés ír elutasítása, de az általános uniós ügyek irányításáért is felelős külügyminiszterek nyilvánvalóan megpróbálják megnyugtatni az EU lakosságát, hogy a szervezet tevékenységét nem bénította meg a kellemetlen meglepetésként szolgált eredmény.

Ennek mintegy igazolásaként megvitatják a következő másfél évre vonatkozó francia, cseh és svéd EU-elnökségi közös programot, amely meghatározza az unió életét július elsejétől. Áttekintik a csütörtöki csúcsértekezletre tervezett témák közül a magas olaj- és élelmiszerárak miatti helyzetet és az unió külkapcsolatainak tárgykörét is.

A miniszteri ülés napirendjén szerepel még számos afrikai téma (mint például a Szomália környéki kalózkodás, a Szudán elleni esetleges újabb szankciók és Zimbabwe), valamint a mianmari és az iráni helyzet, s várhatóan kitérnek Kínára, pontosabban a tibeti problémára és a pekingi olimpiával kapcsolatos fejleményekre is. A kubai államirányítás élén bekövetkezett változások miatt áttekintik az EU-kubai viszonyt is - egyes tagállamok állítólag végleg feloldanák a korábban már felfüggesztett szankciókat.

A keddig tartó luxembourgi ülés keretében külön tanácskozást tartanak Izraellel, Törökországgal és Horvátországgal, továbbá előkészítik a június végi EU-orosz csúcstalálkozót is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!