szerző:
MTI

Nagy-Britannia nem támogatja a "kétsebességes Európa" lehetőségét, amelynek ötlete 1990-ben még felmerülhetett, ám a XXI. században már nem kerülhet napirendre - mondta David Miliband brit külügyminiszter vasárnap a BBC televíziónak.


Az a javaslat, hogy Európát egy első, egy második és egy harmadik turnusra kellene felosztani, nincs összhangban a jelenlegi realitással - hangsúlyozta a miniszter.

Miliband szerint az európai vezetőknek el kell fogadniuk, hogy az Európai Unió reformszerződése nem léphet hatályba, hiszen ahhoz mind a 27 tagállam jóváhagyása szükséges lenne.  

Az ír választók többsége a csütörtökön megtartott népszavazáson nemet mondott a lisszaboni szerződésre.

Az ír elutasítás után a brit kormányra ismét nagy nyomás nehezedik, mert az ellenzék azt követeli, hogy Nagy-Britanniában is tartsanak referendumot a kérdésről. A kormány azonban 2005-ben tett ígérete ellenére nem népszavazás útján, hanem csak a parlamentben akarja ratifikálni a szerződést.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!