szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fidel Castro volt kubai elnök pénteken "óriási álszentségnek" nevezte a Kuba elleni európai uniós szankciók feloldását egy hivatalos internetes honlapon megjelent cikkében, miközben a hatóságok őrizetbe vettek hét ellenzékit.

"Az én koromban és az én egészségi állapotomban nem tudni, mennyi időm van még hátra, de mindenesetre tudatni kívánom, hogy megvetem azt az óriási álszentséget, amelyet ezt a döntés jelent" - írta a kubai vezető a Cubadebate című portálon megjelent "állásfoglalásában".

Fidel Castro, aki februárban mondott le az államfői tisztségről, bírálta azt a módot, ahogyan az EU megállapodott a 2003-ban bevezetett és 2005-ben egyszer már felfüggesztett büntetőintézkedések - például a magas szintű látogatások korlátozása - feloldásáról. Az unió közleményéből ugyanis kiderül, hogy a közösség javulást vár Havannától az emberi jogok terén, továbbá követeli, hogy engedjék szabadon a politikai foglyokat. Az EU azt is kubai hatóságok szemére veti, hogy "brutális módszerekkel" toloncolják ki az illegális latin-amerikai bevándorlókat.

Castro cikkében sérelmezi, hogy az EU az emberi jogok nevében olyanok számára követel büntetlenséget, akik megpróbálják "kiárusítani a hazát és a népet az imperializmusnak". Egyúttal hangsúlyozta, hogy az unió döntésének "semmilyen gazdasági következménye nem lesz Kubára nézve".

Castro rendszeresen megjelent cikkei a kubai forradalom történelmi vezetőjének jelenlétét hivatottak erősíteni. A súlyos beteg, 81 éves, leköszönt államfő személyesen nem jelent meg a nyilvánosság előtt 2006. júliusi műtétje óta, csupán néhány videófelvételt és fotót láthatott róla a világ.

A hét ellenzékit pár órával a szankciók eltörlése után vették őrizetbe Matanzasban, ahol a belügyminisztérium irodája előtt békésen tiltakoztak egy börtönben megvert társuk érdekében. Egyiküket rövid idő múlva szabadon engedték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Az unió végleg eltörli a Kuba elleni szankciókat

Az Európai Unió külügyminiszterei csütörtök este a Kuba elleni szankciók végleges eltörléséről döntöttek – jelentette be az Európai Bizottság külkapcsolatokért felelős biztosa, Benita Ferrero-Waldner.

MTI Világ

Az EU megenyhülhet Kuba iránt

Fel akarja élénkíteni a kommunista Kubához fűződő kapcsolatait az Európai Unió. A Kuba elleni európai szankciók teljes megszüntetése is terítékre kerülhet.

MTI Világ

„Kuba nem omlik össze Castro lemondásával”

Magyar elemzők szerint Fidel Castro visszavonulásával sem omlik össze a kubai rendszer és rövid távon nem fog jelentős változás bekövetkezni lemondásával, hosszabb távon azonban demokratizálódhat a szigetország.

MTI Itthon

Felszívódtak Bicskéről a kubai menekültek

Páran maradtak csak a bicskei befogadó állomáson a mintegy harminc kubai menekültből, akik tavaly októberben érkeztek Magyarországra - erősítette meg az erről szóló információkat a Bevándorlási Hivatal csütörtökön. A menekülteket nem kerestetik, miután többségük megígérte, hogy visszatér a táborba.

Ezek az androidos telefonok kaphatják meg 2021-ben a legerősebb processzort

Ezek az androidos telefonok kaphatják meg 2021-ben a legerősebb processzort

Dehogy halott a dízel: teszten az új BMW 530d kombi

Dehogy halott a dízel: teszten az új BMW 530d kombi

Mégsem akkora sikertörténet a szlovák országos tesztelés, mint amekkorának elsőre tűnt

Mégsem akkora sikertörténet a szlovák országos tesztelés, mint amekkorának elsőre tűnt