szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Háromszáz randalírozó fiatal, akik az Eiffel-toronynál az érettségi végét ünneplő több ezer gimnazista közé keveredett, kirakatokat tört be, kukákat gyújtott fel, és rendőrökkel csapott össze szombatra virradó éjjel Párizsban: 29 személyt előállítottak.

A párizsi prefektúra tájékoztatása szerint az elsősorban a főváros körüli agglomerációból érkező fiatalok hajnalban az Eiffel-torony előtt elterülő Mars-mezőn ünneplő 4-7 ezer gimnazista közé vegyültek. Utóbbiak a Franciaországban pénteken befejeződött érettségi vizsgák ünneplésére gyűltek össze. 

A megközelítőleg 250-300 rendbontó először a bulizó diákokat támadta meg és mobiltelefonokat, pénztárcákat, MP3-lejátszókat lopott el tőlük, majd a helyszín biztosítására kirendelt rendfenntartó erőket kezdték kövekkel dobálni a randalírozók.   

Miután harminc rendőr könnygázzal válaszolt, a fiatalok egy része kukákat és a Mars-mező fáit kezdte gyújtogatni, mások pedig az egyik közeli utca kirakatait törték be és fosztották ki, tucatnyi üzletben okozva jelentős károkat. Az összecsapásokban két rendőr könnyebben megsérült. A rend azóta helyreállt a környéken, s az éjszaka folyamán előállított 29 személy közül 22-t tartott szombaton őrizetben a rendőrség. 

Bertrand Delanoe, Párizs főpolgármestere a leghatározottabban elítélte a "szervezett bandák" által elkövetett erőszakos cselekményeket. A főpolgármesteri hivatal szolidaritásáról biztosította a károkat szenvedett kereskedőket és a megsérült rendőröket. 

A rendőrség tájékoztatása szerint a külvárosi rendbontók kapucnit viseltek, és kendővel takarták el arcukat. A szombaton este és éjszaka megrendezésre kerülő Zene Ünnepének biztosítására a francia fővárosban 2200 rendőrt rendeltek ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

Koszovói rendbontás

Az utóbbi négy év legsúlyosabb összetűzései törtek ki hétfőn Koszovóban, miután a függetlenségét egy hónapja kikiáltó...

MTI Világ

Május 1.: Németország mérleget von, több száz rendbontó

Részben heves összecsapásokra került sor csütörtökön Nürnbergben és Hamburgban a szélsőjobboldali felvonulások ellen tiltakozó baloldali anarchista ellentüntetők és a rendőrség között, többeket őrizetbe vettek - hangzott el a pénteki, köztük a berlini rendőrségi összegzésekben.

MTI Világ

Neonácik randalírozással emlékeztek a zsidópogromra

Német neonáci fiatalok randalíroztak csütörtökön este a Németország keleti határán fekvő Odera menti Frankfurtban egy rendezvény után, amelynek résztvevői az 1938. november 9-i zsidóellenes pogrom, a hírhedt "kristályéjszaka" évfordulóján a helyi zsinagóga lerombolására emlékeztek.

Helyi érték

Gyorsított eljárás a randalírozó szurkolók ügyében

Már holnap a nyíregyházi városi bíróság elé állnak azok a személyek, akiket garázdaság alapos gyanúja miatt vett őrizetbe a városi rendőrkapitányság a szombat este rendezett Nyíregyháza-Diósgyőr mérkőzést követően - írja a Borsod Online.

Látványos karácsonyi díszbe öltözött egy pomázi tűzoltóautó

Látványos karácsonyi díszbe öltözött egy pomázi tűzoltóautó

Bővít a Lufthansa Szegeden, tucatnyi új embert keresnek

Bővít a Lufthansa Szegeden, tucatnyi új embert keresnek

Megjelent a Spotify 2020-as toplistája: ezek a zenék szóltak legtöbbször

Megjelent a Spotify 2020-as toplistája: ezek a zenék szóltak legtöbbször