szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy magát tettestársnak álcázó rendőrségi ügynök volt a hétfő reggeli lévai bankrablás egyik áldozata - derült ki a nyitrai kerületi rendőrfőkapitány délutáni sajtótájékoztatóján.

Ján Stark délután csak részinformációkkal szolgált a sajtónak, és a nyomozás érdekeire hivatkozva a legtöbb újságírói kérdés elől kitért, ezért a véres eseményről összerakható kép egyelőre meglehetősen zavaros.

Annyi bizonyos, hogy a rendőráldozat "rablószerepben" halt meg, miután felettesei megbízásából beállt a bűnbandába. Az előzményekről egyelőre annyit tudni, hogy egy - korábban hétszer büntetett - személy, bizonyos Ladislav B. vasárnap felkereste egyik ismerősét, Ivan R.-t, akit a lévai pénzváltó kirablására "szólított fel". A megbízott igent mondott, majd a rablás tervéről értesítette a rendőrséget. A másnapi pénzrablás már az álrabló-rendőr, Róbert V. bevonásával zajlott le, miközben a helyszínt titokban a nyitrai rendőrkommandó biztosította.

A bűnbandába beépült rendőr a váltóhely kifosztása után - egyelőre nem tudni, önszántából-e, vagy kényszerből - Ladislav B.-vel együtt beült a rablók gépkocsijába és a volán mögött ülő harmadik személlyel együtt a helyszínről egy előre megbeszélt helyre, a város egyik üzemanyagtöltő állomásához hajtottak, ahol a rablást "megrendelő" Martin S.-nek kellett volna várnia rájuk, hogy átvegye a zsákmányt. Ő azonban nem volt a találkahelyen, mert nyilván "kiszagolta", hogy a töltőállomást már megszállták a kommandósok, ezért a rozoga Skodában ülők továbbhajtottak.

Néhány száz méterrel távolabb, a romák lakta egykori majorság területén a felbujtó és a felbujtott személy között lövöldözésbe torkolló nézeteltérés támadt, amelynek során a rablásra felbujtott, de a rendőrséget a tervbe beavató Ivan R. és a fegyveres dulakodást megakadályozni próbáló rendőrtiszt, Róbert V. halálos lövést kapott.

A közvetlenül a lövöldözés után kiérkező kommandósok a gépkocsi vezetőjét és a lövöldöző bűnözőt elfogták, majd néhány órával később a rablás "megrendelőjét", Martin S.-t is őrizetbe vették.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!