szerző:
MTI

Felszólították a NATO-tagországok szerdán Oroszországot, hogy vonja vissza döntését, amelyben elismerte a Grúziához tartozó Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét.

A szövetség döntéshozó tanácsának szokásos heti ülését követően kiadott közös brüsszeli közleményében a 26 tagország arra figyelmeztetett, hogy az elismerés nemzetközi határozatokat sért, és megkérdőjelezi Oroszország elkötelezettségét a kaukázusi béke és biztonság megőrzése iránt.

A dokumentum az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozatára tett utalást, valamint úgy ítélte meg, hogy nem áll összhangban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) elveivel sem, márpedig az utóbbiak "alapozzák meg Európa stabilitását". Megismételte a NATO azt a követelését is, hogy Moszkva tartsa be a grúziai rendezésre vonatkozó hatpontos nemzetközi tervet, amelyet az orosz elnök is aláírt.

"Grúzia normalizálódása, biztonsága és stabilitása fontos a szövetségnek" - áll a közleményben, amely ismételten a volt szovjetköztársaság területi épségének tiszteletben tartására sürgette Moszkvát. A NATO a fegyveres konfliktus miatt már a múlt héten döntött arról, hogy felfüggeszti együttműködését Oroszországgal, amíg az vissza nem vonja csapatait a három hete kezdődött összecsapások előtti pozíciókba.

A szövetség az első nemzetközi szereplők közé tartozott kedden, amelyek elítélték, hogy Dmitrij Medvegyev orosz elnök aláírta a Dél-Oszétia és Abházia függetlenségének orosz elismerésére vonatkozó rendeleteket. Jaap De Hoop Scheffer főtitkár rögtön elutasította az orosz lépést, leszögezve: "Ez számos olyan ENSZ biztonsági tanácsi határozat közvetlen megsértését jelenti, amelyeket maga Oroszország is támogatott."

Merkel is felszólította Medvegyevet

Angela Merkel német kancellár ismételten felszólította Dmitrij Medvegyev orosz elnököt, hogy teljesítse az Európai Unió közvetítésével aláírt grúz-orosz tűzszünetben előírtakat, és vonja vissza az orosz csapatokat Grúziából - áll a két politikus szerdai telefonbeszélgetéséről kiadott hivatalos berlini közleményben.

A német kancellár szerint az orosz jelenlét az Abházián és Dél-Oszétián kívüli grúz területeken, például Poti kikötővárosban, súlyosan megsérti a hatpontos béketerv rendelkezéseit, és Oroszországnak haladéktalanul vissza kell állítania az augusztus 7-e előtti helyzetet. Merkel továbbá élesen elítélte a két szakadár grúz terület függetlenségének orosz elismerését, utalva arra, hogy a lépés nincs összhangban sem a nemzetközi joggal, sem a tűzszünet előírásaival. 

A Kreml közleményében kiemelte, hogy Medvegyev "kimerítő magyarázatot" adott a német kancellárnak Abházia és Dél-Oszétia elismerésével kapcsolatban a félórás telefonbeszélgetés során, és megerősítette, hogy Oroszország elkötelezett a béketerv tiszteletben tartása mellett. 

A német kormány szerdán úgy döntött, hogy katonai megfigyelőket küld Grúziába az Európai és Biztonsági Együttműködési Szervezet (EBESZ) missziójának keretében. A német kontingens legfeljebb 15 főből áll majd, és két katonai tisztségviselő azonnal a térségbe utazik - jelentették be Berlinben.

Grúzia két embert hagy Moszkvában

A grúz hatóságok majdnem minimális szintre csökkentik a kaukázusi ország diplomáciai kapcsolatait Oroszországgal amiatt, hogy az utóbbi független államként ismert el két szakadár grúziai régiót - közölték szerdán Tbilisziben. Eka Tkeselasvili külügyminiszter bejelentette, hogy mindössze két diplomatát hagynak meg a moszkvai érdekképviseleten. Nagykövet nem lesz - mondta. 

Előzőleg Temur Iakobasvili reintegrációs miniszter, a két szóban forgó terület, Dél-Oszétia és Abházia körüli konfliktus rendezésével foglalkozó elnöki különmegbízott már kilátásba helyezte, hogy a grúz vezetés a következő napokban dönt arról, hogy teljesen megszakítják-e a diplomáciai kapcsolatokat Moszkvával.

"Civilizáltan szeretnénk eljárni, nem készülünk köveket dobálni, de a két ország kapcsolatai a minimumra csökkennek majd" - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: Tbiliszi nem kívánja akadályozni a polgárok Oroszországból Grúziába, illetve fordított irányba történő utazását.

Lasa Zsvania, a grúz parlament külügyi bizottságának elnöke szintén úgy nyilatkozott, hogy Tbiliszi korlátozhatja a két ország kapcsolatait, a grúz parlament pedig kérni fogja Oroszország kizárását különböző nemzetközi szervezetekből. Dmitrij Medvegyev orosz elnök kedden írta alá a Dél-Oszétia és Abházia Grúziától való függetlenségének orosz elismerésére vonatkozó rendeleteket, ami Grúzia és a nyugati országok heves tiltakozását váltotta ki.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Moszkva nem hisz a NATO-nak

Oroszország fel van készülve a NATO-hoz fűződő kapcsolatainak akár teljes megszűnésére is, mivel - "nem Oroszország hibájából" - nagyon megromlottak a kapcsolatok közte és az észak-atlanti szövetség között a grúziai konfliktus nyomán - jelentette ki hétfőn Dmitrij Medvegyev.

MTI Világ

NATO-hadgyakorlat kezdődik a Fekete-tengeren

NATO-tagországok hadihajói érkeztek csütörtökön a Fekete-tengerre, ahol az Oroszországgal Grúzia miatt kialakult feszültség ellenére megtartják a korábban tervezett hadgyakorlatot és látogatásokat.

MTI Világ

A NATO figyelmeztet, Oroszország ugyancsak

A tettektől függ a NATO és Oroszország viszonyának alakulása - hangoztatta Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár kedden Brüsszelben, hozzátéve, egyelőre nem folytatható úgy a kapcsolat, mintha semmi nem történt volna. Moszkvát felszólították, de nem vette jó néven.

MTI Világ

Az USA és Magyarország szerint Grúziának helye van a NATO-ban

Az Egyesült Államok és Magyarország szerint továbbra is helye van Grúziának a NATO-ban, a grúz-orosz háború ellenére. Szekeres Imre honvédelmi miniszter és April H. Foley, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete erről Szolnokon beszélt hétfőn.

Enyhén szólva is rémisztőek a kínai közúti kapuk – videó

Enyhén szólva is rémisztőek a kínai közúti kapuk – videó

Meglepetés: a teljes Half-Life szériát ingyenessé tette a fejlesztője

Meglepetés: a teljes Half-Life szériát ingyenessé tette a fejlesztője

Megvan az Iszlám Állam új vezére

Megvan az Iszlám Állam új vezére

Brexit: módosításokkal szavazta meg a Lordok Háza a kilépés törvénytervezetét

Brexit: módosításokkal szavazta meg a Lordok Háza a kilépés törvénytervezetét

Egy szomáliai férfi erőszakolhatott meg egy egyetemistát Budapesten

Egy szomáliai férfi erőszakolhatott meg egy egyetemistát Budapesten

Most már biztos, hogy emberről emberre terjed a Kínában fertőző új koronavírus

Most már biztos, hogy emberről emberre terjed a Kínában fertőző új koronavírus