szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyar kormányzat 2005 óta jelentős pénzeszközöket különít el a roma társadalom égető gondjainak enyhítésére - hangsúlyozta magyar újságíróknak kedden Brüsszelben Teleki László, a roma ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, aki részt vett az Európai Unió által szervezett roma csúcstalálkozón.

Miközben elismerte az oktatás és a foglalkoztatás ügyének a romák szempontjából kiemelt jelentőségét, azt mondta, hogy a roma telepek megszüntetésére, a mélyszegénység felszámolására tett erőfeszítések nélkül semmire sem lehet jutni.

Lévai Katalin, az Európai Parlament szocialista képviselőcsoportjának romaügyi szóvivője ugyanakkor az oktatás jelentőségét és a roma értelmiség kialakulásának fontosságát emelte ki. A roma értelmiség - mondta - példával szolgálhat az egész roma társadalom számára. Szorgalmazta, hogy mielőbb jöjjenek létre a roma civil szervezetek, mert létük és munkájuk erősíti a roma társadalom jogtudatát és jogbiztonságát.

Járóka Lívia néppárti (fideszes) európai parlamenti képviselő, aki szintén részt vett a brüsszeli roma csúcson, a rendezvény adta alkalmat megragadta arra, hogy az európai romák lakhatási és oktatási helyzetéről tárgyaljon Christine Boutinnel, az EU soros elnökségét adó Franciaország lakásügyi miniszterével, valamint Jan Figellel, az Európai Bizottság kultúráért és oktatásért felelős biztosával. A Christine Boutinnel folytatott megbeszélésen - a kényszerkilakoltatások témája kapcsán - egyetértettek abban, hogy ilyen esetben elengedhetetlen a megfelelő alternatív lakhatási lehetőségek biztosítása.

A roma csúcs kapcsán Mohácsi Viktória liberális európai parlamenti képviselő úgy nyilatkozott, hogy "a közel 10 milliónyi európai roma várja a jogszabályalkotást, amely valódi, hatékony integrációt jelenthet számukra". Mohácsi hangsúlyozta, hogy az oktatás területén tapasztalt szegregációt a diszkrimináció egyik legveszélyesebb formájának kell tekinteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Életveszélyesen megfenyegették a romaügyi államtitkárt

Teleki László romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott életveszélyes fenyegetést kapott e-mailben. Erről a szocialista képviselő az MSZP frakcióvezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatóján beszélt csütörtökön Budapesten.

MTI Itthon

Roma holokauszt konferencia Budapesten

A roma holokausztról rendeznek nemzetközi konferenciát július 31. és augusztus 3. között Budapesten - tette közzé honlapján az Oktatási és Kulturális Minisztérium.

Fürjes helyett Palkovics csinál helyet a kínai egyetemnek Budapesten

Fürjes helyett Palkovics csinál helyet a kínai egyetemnek Budapesten

Díjat kapott Horvát Lili filmje Clevelandben is

Díjat kapott Horvát Lili filmje Clevelandben is

Lecsupaszították a Blaha Lujza tér felújítását, de így is csúszhat a megvalósítás

Lecsupaszították a Blaha Lujza tér felújítását, de így is csúszhat a megvalósítás