szerző:
MTI

Tizenöt éves börtönbüntetésük felfüggesztését kéri az a két román nyugalmazott tábornok, akit az 1989-es temesvári felkelés vérbefojtása miatt talált bűnösnek a bíróság.

Victor Athanasie Stanculescut és Mihai Chitacot a múlt héten tartóztatták le, miután a legfelsőbb bíróság elutasította fellebbezésüket, és 15 évi börtönbüntetésre ítélte őket. Az volt a vád ellenük, hogy a hadsereg az ő parancsukra lövetett 1989 decemberében Temesvár utcáin tüntető tömegbe.
   
A börtönkórházban végzett orvosi vizsgálatok szerint a 80 év fölötti tábornokok krónikus betegségekben szenvednek, de büntetésük esetleges felfüggesztéséről csak azt követően születik végleges döntés, ha a törvényszéki orvostani intézet is megvizsgálja egészségi állapotukat.
   
A bukaresti katonai bíróság kedden tárgyalta meg először Stanculescunak a büntetés felfüggesztésére vonatkozó kérelmét, és elrendelte, hogy a törvényszéki orvostani intézet vizsgálja meg az elítélt egészségi állapotát. A tárgyalás várhatóan novemberben folytatódik, és a bíróság ennek a vizsgálatnak az ismeretében fogja majd meghozni végleges döntését.
   
A két tábornoknak az 1989-es forradalomban játszott szerepét közben továbbra is élénken vitatják a román újságok hasábjain. Egyes bukaresti elemzők ugyanis Stanculescu érdemeit állítják előtérbe azt hangoztatva, hogy neki köszönhetően nem vezettek be Romániában katonai diktatúrát, hiszen ő adta át végül a hadsereg kezébe került hatalmat Ion Iliescu volt államfőnek. 
   
Maga Iliescu igazságtalannak tartja a tábornok elleni ítéletet. Személyes blogján úgy véli: Stanculescu a temesvári események idején semmilyen döntéshozatali joggal nem rendelkezett, ugyanakkor meghatározó szerepe volt abban, hogy a hadsereg átállt az új, ideiglenes kormányzat felállítását követelő népfelkelés oldalára.  
   
Dan Pavel neves közíró ugyanakkor a tábornok egyetlen "bűnének" éppen azt tartja, hogy azonnal átadta a hatalmat a - publicista szerint - demokráciaellenes rendszert konzerváló Iliescunak, ahelyett, hogy előkészítette volna az országot a későbbi (ahogy Dan Pavel írja) valóban demokratikus választások számára. 
   
Gazda Árpád újságíró, aki maga is cselekvő részese volt a temesvári eseményeknek, az erdélyi Krónika hasábjain úgy vélekedett: a most elítélteket 1990-ben kellett volna felelősségre vonni. Így viszont az egykor tűzparancsot kiadó tábornokok maguk is áldozatai az ítélet 18 éves csúszásának - írja. Évekkel ezelőtt szabadulhattak volna a börtönből, ha büntetőperük már 1990-ben elkezdődik. Ráadásul egy olyan korban kellett volna letölteniük a büntetést, amikor a Ion Iliescu nevével fémjelzett hatalom cinkosságával elítélt társaik szabadon járhattak-kelhettek. Efféle cinkosságra ma, az Európai Unió tagállamában aligha számíthatnak - írta a cikk szerzője.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Világ

Kihantolják Ceausescuékat

Visszavonhatatlan és megfellebbezhetetlen döntést hozott a bukaresti ítélőtábla, amely most arra kényszeríti a honvédelmi minisztériumot, hogy nyissák fel az 1989. decemberében kivégzett, és a Ghencea katonai temetőben elhantolt diktátor-házaspár sírját.

hvg.hu Világ

Exhumálhatják a Ceausescu-házaspárt

Ha a törvényszék utat enged az egykori diktátor – aki egyébként ma lenne 89 éves – fia, Valentin Ceausescu kérelmének, akkor elképzelhető, hogy még idén exhumálják a bukaresti Ghencea temető civil részlegén 1989. december 25-én eltemetett két holttestet, hogy megállapítsák, valóban a kivégzett házaspárt hantolták-e oda el.

hvg.hu Világ

A románoknak még mindig Ceausescu a legjobb politikus

Megdöbbentő eredményt produkált a Romániai Soros Alapítvány által a BOP közvéleménykutatónál rendelt felmérés, amelyből kiderült, hogy 18 évvel a rendszerváltás után a románok 23 százaléka szerint az egykori diktátor, Nicolae Ceausescu volt a legjobb politikus. Sőt, népszerűsége a legutóbbi, 1999-ben végzett hasonló felmérés óta egy százalékkal emelkedett is.

Két hét múlva érkezik Budapestre Matteo Salvini

Két hét múlva érkezik Budapestre Matteo Salvini

Hétköznapi stresszkezelés: trükkök és praktikák

Hétköznapi stresszkezelés: trükkök és praktikák

„Autoritárius tagállamok, mint Magyarország” – internetcenzúra vagy jogos védelem a Facebook megregulázása?

„Autoritárius tagállamok, mint Magyarország” – internetcenzúra vagy jogos védelem a Facebook megregulázása?

Szupermázlista autós, akit centikkel kerültek el a hegyről lezúduló sziklák földrengés után – videó

Szupermázlista autós, akit centikkel kerültek el a hegyről lezúduló sziklák földrengés után – videó

Marsi Anikónak meggyűlt a baja a szavakkal

Marsi Anikónak meggyűlt a baja a szavakkal

Rosszul lett egy utas a Qatar Airways járatán, a gép Budapesten hajtott végre kényszerleszállást

Rosszul lett egy utas a Qatar Airways járatán, a gép Budapesten hajtott végre kényszerleszállást