szerző:
MTI

Gyártelepük felrobbantásával fenyegetőznek egy felszámolásra ítélt francia autóalkatrész-üzem dolgozói, ha fő megrendelőik, a PSA Peugeot és a Renault nem fizet a munkásoknak fejenként 30 ezer eurós végkielégítést. Az ipari miniszter közben bejelentette: a kormány a roncsprémium fokozatos megszüntetését tervezi.

„A gázpalackok már a gyárban vannak. Minden készen áll a robbantáshoz” - közölte Guy Eyermann, a Chatellerault-ban működő New Fabris alkatrészgyártó cég CGT-hez tartozó szakszervezetének képviselője. Hozzátette: ha július 31-ig nem születik megegyezés a 366 alkalmazott végkielégítésről, felrobbantják a két éve bezárásra ítélt telephelyet.

„Nem hagyjuk, hogy a Peugeot és a Renault kivárjon augusztusig vagy szeptemberig, és elhordja az üzemben még raktáron lévő alkatrészeket és gépeket. Ha nekünk nem jut semmi, nekik sem marad semmi” - ígérte a szakszervezeti vezető.

Az autógyártók a New Fabrisnál felhalmozott készlet értékét 2 millió euróra becsülik, és az üzemben van még a Renault egy teljesen új, megközelítőleg szintén 2 millió eurós értékű gyártósora is.

A France 2 közszolgálati televízió beszámolója szerint a New Fabris dolgozói, jelezve szándékuk komolyságát, a csődeljárás után a bezárásról június 16-án kimondott bírói ítélet óta gyárukat elfoglalták: a munkaeszközök egy részét az udvaron elégették, az üzemmel szembeni mezőn 366 keresztet állítottak fel, azokra saját nevüket írták fel, a jelképes sírok elé pedig leterítették munkaruháikat.

A termékei 90 százalékát a Renault-nak és a PSA Peugeot-nak értékesítő New Fabris dolgozói azért követelnek 30 ezer eurós végkielégítést a megrendelőktől, mert tudomásuk szerint a két nagy autógyártó a közelmúltban ennyit fizetett ki egy másik volt beszállítója, a Rencast kétszáz elbocsátott alkalmazottjának.

A New Fabris dolgozóit július 20-án fogadják a munkaügyi minisztériumban. „Azt kérjük a minisztériumtól, hogy gyakoroljon nyomást a PSA-ra és a Renault-ra, amelyek állami támogatást kaptak”- hangoztatta Eyermann.

A francia kormány közben az autóértékesítés támogatásának megszüntetésére készül. A roncsprémium nem tarthat örökké, a kormány fokozatosan megszünteti - jelentette be Christian Estrosi ipari miniszter a Les Échos című gazdasági lapban hétfőn megjelent nyilatkozatában.

Az autópiac összeomlásának megelőzésére tavaly decemberben bevezetett rendelet értelmében a franciák 1000 eurós kedvezményt kapnak minden új vásárlású gépkocsira, ha az autó szén-dioxid-kibocsátása nem haladja meg a 160 grammot kilométerenként. A roncsprémium 2009 végéig van érvényben. Franciaország mellett 12 uniós ország vezetett be roncsprémiumot.

Carlos Ghosn, a Renault-Nissan elnök-vezérigazgatója pénteken arra hívta fel a figyelmet, hogy a roncsprémium hirtelen megszűnése miatt a 2010-es év legalább olyan nehéz lesz az autógyártóknak, mint az idei, és visszaesést is előidézhet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Autó

Roncsprémium: rohamosan fogy a keret

Rohamosan fogy az új autók vásárlását segíteni hivatott, úgynevezett roncsprémium-keret Németországban és a kormány szerdai közlése szerint azt immár nem töltik fel.

MTI Autó

Lángoló autók éjszakája Szabolcsban

Egy terepjáró és egy személyautó is kiégett csütörtök este Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében; a tűzesetekben nem történt személyi sérülés - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője pénteken az MTI-t.

MTI Világ

Ezer autó lángol egy római raktártelepen

Hatalmas tűz keletkezett Róma egyik déli kerületében, ahol mintegy ezer autó lángol egy raktártelepen - mondta el vasárnap délután a Sky TG-24 televíziónak a helyszínre kivezényelt tűzoltók parancsnoka.

MTI Gazdaság

Hatott a roncsprémium: felpörgött fel a német ipari termelés

Májusban közel 16 éve a legnagyobb ütemben nőtt a német ipari termelés havi összehasonlításban, erősítve azokat a reményeket, hogy Európa vezető gazdasága talán megkezdte a kilábalást a válságból. A termelő ágazatok 3,7 százalékos teljesítménynövekedése messze túlszárnyalta a mindössze 0,5 százalékos elemzői várakozásokat.

6 órával a szíve leállása után hoztak vissza az életbe egy nőt

6 órával a szíve leállása után hoztak vissza az életbe egy nőt

Alexander Brody: Megdöbbentett, hogy a Himnuszt kellett énekelni Orbán előtt

Alexander Brody: Megdöbbentett, hogy a Himnuszt kellett énekelni Orbán előtt

Húsz évet kapott az óvónőt lelövő férfi

Húsz évet kapott az óvónőt lelövő férfi

Hosszú aranyérmes 200 méter vegyesen

Hosszú aranyérmes 200 méter vegyesen

Elítélték a Hadházyt fellökő volt LMP-st

Elítélték a Hadházyt fellökő volt LMP-st

Januárban indul a Drága örökösök harmadik évada

Januárban indul a Drága örökösök harmadik évada