szerző:
MTI / hvg.hu

A katolikus egyházon belüli szexuális botrányok azt bizonyítják, hogy „a Gonosz a Vatikánban is tevékenykedik” – jelentette ki a The Times című brit lap szerint a Szentszék fő ördögűzője.

Gabriele Amorth atya. Az ördög kérlelhetetlen ellensége
©

A 85 esztendős Gabriele Amorth atya, aki immár negyedszázada a Vatikán vezető egzorcistája, s akinek praxisa során a sátáni megszállottság 70 ezer esetével volt dolga, úgy vélekedett, hogy a Gonosz beszivárgásának következménye a Vatikánon belüli hatalmi harc, csakúgy mint az olyan „bíborosok, akik nem hisznek Jézusban és az olyan püspökök, akik kapcsolatban állnak a Démonnal.”

„Amikor valaki a 'Sátán (szent termekben terjengő) füstjéről' (VI. Pál pápa által alkotott kifejezés) beszél, akkor igazat mond, beleértve az erőszakról és a pedofíliáról szóló legújabb történeteket” – jelentette ki Amorth atya.

Véleménye szerint sátáni megnyilvánulás volt az is, amikor a Vatikán megpróbálta eltussolni a svájci gárda akkori parancsnoka, Alois Estermann, annak felesége és Cedric Tornay gárdista tizedes 1998-as halálát, akiket agyonlőve találtak. „Azonnal mindent el akartak leplezni. Ez látni engedi a rothadást” – mondta.

A meglepően gyors vatikáni vizsgálat megállapította, hogy Tornay tizedes lelőtte a parancsnokát és annak feleségét, majd maga ellen fordította fegyverét. Tornay rokonai azonban megkérdőjelezik ezt a verziót. Meg nem erősített értesülések szerint a tragédiának, amelynek homoszexuális vonatkozásai is vannak, volt egy negyedik szereplője is, akinek kiléte azonban sohasem került nyilvánosságra.

Amorth atya, akinek Marco Tossati vatikáni tudósítóval folytatott beszélgetései nemrég könyv formájában is megjelentek, azt állítja, hogy a II. János Pál pápa ellen 1981-ben elkövetett merénylet is az ördög műve volt, csakúgy mint a tavaly karácsonyi incidens, amikor egy zavarodott nő az éjféli mise idején XVI. Benedekre ugrott, és a földre rántotta őt.

José Antonio Fortea Cucurull atya, Rómában élő egzorcista szerint Gabriele Amorth „messze túlmegy a bizonyított tényeken”, amikor azt állítja, hogy a Gonosz beszivárgott a Vatikán folyosóira. „A bíborosok lehetnek jobbak vagy rosszabbak, de valamennyiük becsületes szándéka az, hogy az Urat dicsőítsék” – mondta Fortea Cucurull, hozzátéve: egyes vatikáni tisztségviselők jámborabbak lehetnek másoknál, de ebből kiindulva „azt állítani, hogy egyes érsekek sátánista szekták tagjai lennének, elfogadhatatlan.”

Amorth atya azt állította a La Repubblica című olasz napilapnak, hogy az ördög „tiszta szellem, láthatatlan”. De az általa megszállt személy istenkáromlása és szenvedései által nyilvánul meg. „Rejtve maradhat, vagy más nyelveken beszélhet, átalakulhat, vagy szeretetre méltónak mutatkozhat. Néha tréfát űz belőlem."

Mint mondta, olykor hat-hét emberre is szükség volt ahhoz, hogy lefogjanak egy megszállottat. Az ördög által birtokolt személyek gyakran ordítottak és visítottak, szöget és üvegszilánkokat köptek, amelyeket az egzorcista egy táskában őriz.
 „Az ujjnyi vasdaraboktól a rózsaszirmokig bármi kijöhet a szájukon” – nyilatkozott Gabriele Amroth.

Reményei szerint egyszer valamennyi püspökségnek saját ördögűzője lesz. A kánonjog szerint bármelyik pap elvégezheti az egzorcizmust, de a gyakorlatban ezt csak kivételesen képzett kiválasztottak gyakorolják.

Amorth atyát 1954-ben szentelték pappá. Első ördögűzését 1986-ban végezte. Egyebek mellett azt állította, hogy Adolf Hitler és Joszif Sztálin a Gonosz megszállottja volt. Egyike volt azoknak a vatikáni tisztségviselőknek, akik azt állították, hogy J.K. Rowling Harry Potter regényei „hamisan különböztetik meg a fekete és a fehér mágiát.”

Állítása szerint az 1973-ban bemutatott Az ördögűző című film viszont, noha „túlzott”, de „alapvetően pontos” képet mutatott a megszállottságról.

Amorth 2001-ben ellenezte, hogy az ördögűzésnek egy új rítusát vezessék be, amely elhagyta volna az évszázados imádságokat, és kifogásolta, hogy erről magukat az egzorcistákat nem kérdezték meg. A Vatikán később engedélyezte, hogy ő és követői a régi szertartást gyakorolják. Gabriele Amorth az Egzorcisták Szövetségének tiszteletbeli elnöke.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Kult

Ismét a Vatikánban adnak koncertet Rajkóék

Négy hónapon belül másodszor lép fel a Vatikánban a Rajkó Művészegyüttes zenekara; XVI. Benedek pápa ismét fogadja őket. A pápa a jövő keddi koncerten is jelen lesz.

hvg.hu Világ

II. János Pál elrablását tervezte a Vörös Brigádok

II. János Pál pápa elrablását tervezte a 80-as évek elején a Vörös Brigádok olasz szélsőbaloldali földalatti szervezet - írta szerdán megjelent könyvében a néhai egyházfő boldoggá avatását elindító bíboros.

Szegő Iván Miklós Tech

Mementó 1990: vizsgálat a BKV-nál, megugrik az SZDSZ népszerűsége

Mementó-sorozatunkban, amelyben sorsfordító évekre és azokhoz kapcsolódó kerek évfordulókra emlékszünk, ezúttal a rendszerváltás egy húsz évvel ezelőtti napját idézzük fel. 1990. február 7-én a szovjet kommunisták feladták az egypártrendszert, a nyugatnémet kormány a német egységről és az NDK-val tervezett valutaunióról tanácskozott. Magyarországon második helyre jött fel az SZDSZ a közvélemény-kutatásokban, Antall József Washingtonban tárgyalt, a BKV-t pedig átvilágították, mennyire működik gazdaságosan, és megvizsgálták, szüksége van-e a cégnek állami póttámogatásra.

Hatalmas bírságot kapott a Qualcomm az uniótól

Hatalmas bírságot kapott a Qualcomm az uniótól

A Boroskupák királynői ezüstbe öltöztek

A Boroskupák királynői ezüstbe öltöztek

Ősszel érkezik Iggy Pop új albuma, a címadó dalt már meg is hallgathatja

Ősszel érkezik Iggy Pop új albuma, a címadó dalt már meg is hallgathatja

Irán lefoglalt egy brit olajszállító hajót, Londonban összeült a krízishelyzeteket kezelő COBRA

Irán lefoglalt egy brit olajszállító hajót, Londonban összeült a krízishelyzeteket kezelő COBRA

Fullajtár Andrea: Bennem a CEU-s tüntetésen tört meg valami

Fullajtár Andrea: Bennem a CEU-s tüntetésen tört meg valami

Az autóipari gyár adóbevétele Felsőzsolcára megy, a bűze viszont Arnótra

Az autóipari gyár adóbevétele Felsőzsolcára megy, a bűze viszont Arnótra