szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az izraeliek 51 százaléka ellenzi a kelet-jeruzsálemi telepépítések befagyasztását, míg 46 százalék hajlandó lenne elfogadni az építkezések leállítását, amit az Egyesült Államok is követel - derült ki a Jediót Ahronót című izraeli napilap pénteki számában megjelent felmérés eredményeiből.

Egy másik, a Háárec című lap megrendelésére készült felmérésben ugyanerre a kérdésre a megkérdezettek 48 százaléka felelt elutasítóan, míg 41 százaléknak volt megengedő véleménye. Mindkét lap közvélemény-kutatási adatai szerint némileg csökkent a kormányzó Likud párt népszerűsége az amerikai-izraeli viszony lehűlése miatt. Ha most tartanának választásokat a zsidó államban, a jelenleg ellenzéki Kadima jutna a legtöbb mandátumhoz, a Likud csak a második helyet szerezné meg.  

A Háárec felméréséből viszont az látszik, hogy a válaszadók döntő többsége, 69 százaléka úgy véli, Barack Obama amerikai elnök "tisztességesen, sőt pozitívan" viszonyul Izraelhez. Az amerikai-izraeli kapcsolatokban fennakadást okozott, hogy a zsidó állam belügyminisztériuma a múlt héten éppen Joe Biden amerikai alelnök közel-keleti látogatása idején jelentette be újabb 1600 kelet-jeruzsálemi lakás építésének tervét. Obama hangsúlyozta, hogy a két ország viszonya nem jutott válságba a kelet-jeruzsálemi telepépítési terv miatt, jóllehet az "szerencsétlen döntés" volt Izrael részéről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Ki juthat lakáshoz Kelet-Jeruzsálemben?

Több száz palesztin fiatal csapott össze kedden az izraeli rendőrséggel annak a konfliktusnak a részeként, amely az izraeli belügyminisztérium múlt héten bejelentett újabb kelet-jeruzsálemi lakásépítési tervei körül bontakozott ki. Cvi Hauzer, a kabinet titkára védelmébe vette az Egyesült Államok és mások által bírált lépést, kijelentve, hogy "Jeruzsálem nagyváros, amelynek növekednie kell". A Slate című amerikai konzervatív online magazin utánajárt, hogyan jönnek létre valójában az új izraeli telepek, és kik költöznek oda.

MTI Világ

Össztűz alá került Izrael kelet-jeruzsálemi telepépítési terve

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter felháborodását fejezte ki szerdán az újabb kelet-jeruzsálemi telepépítési terv előző napi bejelentése miatt. A tervet szerdán Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is elítélte, Washington pedig még kedden elítélően nyilatkozott a telepépítésről.

34 millió migránst kellene Európának integrálnia

34 millió migránst kellene Európának integrálnia

Megyei adatok: Győr-Moson-Sopron megyében rosszabb a helyzet, mint Budapesten

Megyei adatok: Győr-Moson-Sopron megyében rosszabb a helyzet, mint Budapesten

Elfajulóban lehet a járvány, mutatják a KSH többhetes átfutással közölt halálozási adatai

Elfajulóban lehet a járvány, mutatják a KSH többhetes átfutással közölt halálozási adatai