szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Egymillió ausztrál dollár bírságot szabhatnak ki az ausztrál hatóságok a Nagy-korallzátonynál szombaton zátonyra futott és léket kapott kínai szénszállító hajó tulajdonosára - közölték hétfőn Queensland állam hatóságai. Ausztrália miniszterelnöke, Kevin Rudd kedden felháborítónak nevezte, hogy a kínai hajó 12 kilométerrel a kijelölt útvonalától eltérve futott zátonyra a védett terület közelében.

A mentőalakulatok azért küzdenek, hogy megakadályozzák a Shen Beng I nevű hajó kettétörését Ausztrália északkeleti partjainál, ami azzal járna, hogy több száz tonna olaj szennyezné a Nagy-korallzátony törékeny élővilágát. Vasárnap három-négy tonna olaj ömlött ki, amely több kilométeres olajszőnyeget képezett a víz felszínén. A mentőalakulatok egy hajó fedélzetéről oldószert engedtek ki, hogy a foltot szétoszlassák, és egy második vontatóhajót is a helyszínre küldtek, hogy segítsen a helyszínen lévőnek a bajba jutott kínai hajó stabilizálásában.

©
©

A 230 méter hosszú kínai hajó 65 ezer tonna szenet szállított Kínába, amikor zátonyra futott, 975 tonna nehézolaj volt a fedélzetén. A hajó a Nagy-korallzátony tengeri park déli részénél fekvő Douglas homokpadhoz ütközött teljes sebességgel.

Az ausztrál hatóságok szerint a mentési munkálatok akár hetekig is eltarthatnak. "A hajó egy homokpadon van... Jelenleg bizonyosak vagyunk abban, hogy nem törik ketté, ám az időjárás rosszra fordulása problémát jelenthet" - közölte a queenslandi tengerészeti biztonsági hivatal illetékese. A mentőalakulatok felmérik azt is, miként távolíthatnák el az nehézolajt a hajóból, illetve miként vontathatnák le a homokpadról a vízi járművet.

©

Kevin Rudd ausztrál miniszterelnök szerint, aki helikopterről tekintette meg a hajót és a mentési munkálatokat, felelősségre kell vonni a baleset okozóit - számolt be a BBC. Vizsgálat indul annak felderítésére, hogy a kínai hajó hogyan térhetett le az engedélyezett hajózási zónában kijelölt útvonaláról - a BCC által idézett szakértők szerint a jármű egyszerűen "le akarta vágni" az utat.

A világ legnagyobb élő organizmusának tartott korallzátony az Ausztráliát felkereső turisták egyik első számú úti célja. Ausztrália nagy szénexportáló ország. Környezetvédők folyamatosan bírálják emiatt, mondván, a kereskedelemmel jelentős mértékben hozzájárul a globális szén-dioxid-kibocsátáshoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!