szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Próbapert nyert Ukrajna nyíregyházi konzulja a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Bíróságon a területileg illetékes határrendészeti hatóság ellen azoknak az ukrán állampolgároknak az ügyében, akiktől a magyar hatóság februárban tömegesen tagadta meg a Magyarországra való belépést az engedélyezett tartózkodási idő túllépésére hivatkozva.

Alen Panov, Ukrajna nyíregyházi konzulátusának konzulja szerdai ungvári sajtótájékoztatóján elmondta: 29 olyan kárpátaljai ukrán állampolgár panasza nyomán nyújtott be keresetet a magyar bíróságon, akiktől a magyar határrendészet munkatársai azért tagadták meg februárban a magyarországi beutazást, mert az akkor bevezetett számítógépes nyilvántartási rendszer szerint túllépték az ukrán-magyar kishatárforgalmi egyezmény által hat hónapon belül engedélyezett magyarországi tartózkodás idejét.

Sok kárpátaljai lakos naponta utazik Magyarországra kishatárátlépővel magán- vagy üzleti ügyben, miközben a vonatkozó megállapodásban az áll, hogy az ukrán állampolgárok folyamatosan három hónapig – s nem összesen 90 napig – tartózkodhatnak az 50 kilométeres határövezetben hat hónap alatt – tette hozzá.

Az ukrán diplomata elmondása szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Bíróság először április 29-én tárgyalta az ügyet, s öt esetben az ukrán állampolgárok javára döntött. A taláros testület a fennmaradó mintegy húsz panaszt az elkövetkező hetekben vizsgálja meg – közölte Panov, hozzáfűzve, hogy minden további esetben is pozitív döntésre számít.

Az ukrán konzul, aki dicsérte a magyar igazságszolgáltatási rendszer működését és objektivitását, emlékeztetett arra, hogy idén februárban felháborodott kárpátaljai lakosok blokád alá vettek három ukrán-magyar határátkelőhelyet, mert igazságtalannak vélték az új nyilvántartási rendszert bevezetésének módját. Szerinte a helyzet azóta rendeződni látszik, az ügyben indított bírósági perrel az ukrán diplomácia bebizonyította, hogy nemcsak elméletileg, hanem a gyakorlatban is képes megvédeni az ukrán állampolgárok jogait és érdekeit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!