szerző:
MTI

A Fehér Ház attól tart, hogy Irán befolyása megnövekszik a közel-keleti események nyomán, s ez központi szerepet játszik a régióban bekövetkezett fejleményekre adott reakcióiban - jelentette kedden a The Wall Street Journal európai és arab hivatalos forrásokra hivatkozva.

Barack Obama elnöknek azt a döntését, hogy Líbiában katonai erőt alkalmaz Moammer Kadhafi erőivel szemben, részben a kormányzatnak az a félelme motiválta, hogy a Nyugat passzivitása felbátorítja Teheránt - írta a lap, rámutatva, hogy a szunnita többségű Szaúd-Arábia és a túlnyomórészt síita Irán között küzdelem bontakozott ki a regionális befolyásért. Az amerikai katonai tervezők attól is tartanak, hogy Iránnak kezére játszhat a bahreini monarchia megdöntése, mert az apró szigetország a Perzsa-öböl olajforgalmát biztosító amerikai flottatevékenység bázisa.
   
Jemennel kapcsolatban az Egyesült Államok legfontosabb arab szövetségesei - különösen Szaúd-Arábia attól tart, hogy Ali Abdullah Száleh elnök megdöntése erősítené Irán pozícióit a térségben. Rijád tavaly csapatokat küldött Jemenbe a síita húti lázadók ellen, akik az arab államok szerint anyagi támogatást és fegyvereket kapnak Teherántól."Az Egyesült Államoknak minden, a közel-keleti eseményekkel kapcsolatos reagálása magán viseli azt a megfontolást, hogy mi akadályozhatja és mi segítheti Iránt" - jelentette ki a lapnak egy európai diplomata.
   
A Közel-Kelet több szakértője figyelmeztetett, hogy Washington stratégiája a visszájára sülhet el. Teherán és szövetségesei ugyanis azt állítják, hogy képmutató az Obama-kormánynak az a politikája, amely minden egyes felkelést különbözőképpen ítél meg. Különösen azt kifogásolták, hogy milyen visszafogottan bírálta Amerika a bahreini kormányzatnak a síita tiltakozó mozgalom elleni fellépését. A szunnita monarchia megdöntése nyomán vélhetően olyan kormányzat jönne létre Bahreinben, amelynek érdekei közel állnának Iránéhoz.
   
"Miért hallgattok a bahreini elnyomásról? Csak azért mert síitákról van szó?" - tette fel a kérdést az arab és az iszlám világ vezetőinek szombati szónoklatában Hasszán Naszralláh sejk, az Irán-barát libanoni Hezbollah első embere. Rijád a maga részéről közölte: nem fogad el olyan kormányt Bahreinben, amely iráni befolyás alatt áll. Hétfőn a bahreini külügyminiszter kilátásba helyezte, hogy megszakítja kapcsolatait Libanonnal a Hezbollah-vezetőnek a katonai beavatkozást bíráló szavai miatt, s a szigeti monarchia vezetői egyre hangosabban állítják, hogy Teherán meg akarja dönteni a hatalmukat.
   
Az iráni vezetés megpróbálta úgy interpretálni a közel-keleti demokratizálási hullámot, hogy valójában az a térség Amerika-barát rendszerei ellen irányul. A tiltakozási mozgalmak ugyanakkor hasonlót indítottak el a perzsa államban is. A Fehér Ház megpróbálta képmutatónak beállítni Teheránt, amely támogatja az arab országok megmozdulásait, a saját ellenzékét ugyanakkor elnyomja.
   
Obama a hét végén minden eddiginél határozottabb nyilatkozatban fejezte ki támogatását az iráni ellenzéki mozgalomnak. "Az iráni kormány mindeddig azt bizonyította, jobban törődik azzal, hogyan őrizze meg saját hatalmát, mint azzal, hogy tiszteletben tartsa iráni nép jogait" - jelentette ki Obama a perzsa újév alkalmából elmondott, fárszira is lefordított és Iránba sugárzott videó-üzenetében. Az amerikai pénzügyminiszter februárban először vezetett be szankciókat iráni hivatalos személyek ellen, az emberi jogok megsértésében játszott, állítólagos szerepük és az ellenzék elnyomása miatt.
   
Az amerikai közel-keleti politika egy másik frontja Szíria, ahol az elmúlt napokban politikai tiltakozó megmozdulások törtek ki. Az Obama-kormányzat aktívan igyekezett megbontani a Bassár el-Aszad elnök és a Teherán közötti régi szövetséget. Washington élénk figyelemmel kíséri a dél-szíriai Deraában összpontosuló szíriai ellenzéki mozgalom kibontakozását, amely kihívást jelenthet Asszad 11 éve tartó uralmának. Emberjogi aktivisták szerint péntek óta legalább féltucatnyi tüntető életét vesztette. Az amerikai kormány, noha tartózkodik attól, hogy Asszad bukását jósolja, úgy véli, hogy a tiltakozások hatására a szíriai vezető korlátozhatja együttműködését Teheránnal.
   
Valid Moallem szíriai külügyminiszter vasárnap hátat fordított Iránnak és hivatalos támogatásáról biztosította Szaúd-Arábiát, a bahreini megmozdulások elfojtásában játszott szerepével kapcsolatban. A rijádi tűnik ugyanis az egyetlen olyan arab kormányzatnak, amely képes lehet rá, hogy jelentős politikai és anyagi támogatást nyújtson Damaszkusznak. A Perzsa-öböl térsége továbbra is az Egyesült Államok és az Irán szövetségesei közötti küzdelem fő terepe. "Arra számítunk, hogy Irán megpróbálja majd a saját céljaira kihasználni az eseményeket" - idézte a The Wall Street Journal Ben Rhodest, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának a stratégiai kommunikációért felelős helyettesét.


 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egy kis rejtély: eltűnt az egyik laptop 3 modell a Microsoft áruházából

Egy kis rejtély: eltűnt az egyik laptop 3 modell a Microsoft áruházából

Másodpercek alatt pénzzé tehetők a használt telefonok, ahol van ilyen automata

Másodpercek alatt pénzzé tehetők a használt telefonok, ahol van ilyen automata

Nagy baj van, bárki ujjlenyomatával feloldhatók a Galaxy S10-ek

Nagy baj van, bárki ujjlenyomatával feloldhatók a Galaxy S10-ek

2600 ingatlant ürítettek ki eddig a végrehajtók idén

2600 ingatlant ürítettek ki eddig a végrehajtók idén

Morcosítva: máris itt az új 2-es Gran Coupé BMW sportosabb változata

Morcosítva: máris itt az új 2-es Gran Coupé BMW sportosabb változata

Akár ki is hátrálhat a kormány a 3-as metró támogatási szerződéséből

Akár ki is hátrálhat a kormány a 3-as metró támogatási szerződéséből