szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Feltétlen nyugalomra" intett a spanyol élelmiszerbiztonsági hivatal azt követően, hogy a hamburgi higiéniai intézet csütörtökön közölte, az EHEC bélbaktérium kiváltotta hasmenésjárvány kórokozóját megtalálták a Spanyolországból importált salátauborkán. A bejelentést a német kormány még nem erősítette meg.

Roberto Sabrido, a hivatal elnöke elmondta, az Európai Uniótól, illetve Németországtól nem kaptak hivatalos értesítést a járványról, így egyelőre nem tehetnek semmit az ügyben. Sabrido hangsúlyozta, eddig egyetlen hasonló esetet sem regisztráltak az országban, és már csak ezért is "feltétlen nyugalmat" kérnek.

A Spanyol Gyümölcs- és Zöldségexportőrök Szövetsége (Fepex) is közölte, hogy nem érkezett hozzájuk hivatalos megállapítás arról, hogy valóban egy bizonyos fajta, Spanyolországban termesztett uborka a véres hasmenéssel járó fertőzés forrása. José María Pozancos, a Fepex igazgatója elmagyarázta, hogy amennyiben bármiféle egészségügyi probléma merül fel egy import- vagy exportáruval kapcsolatban, akkor erről az érintett országnak hivatalos bejelentést kell tennie, amit jelen esetben Németország még nem tett meg.

A coli bélbaktérium egyik válfaja, az EHEC baktérium kiváltotta fertőzés május közepén Észak-Németországban kezdődött. Csütörtöki értesülések szerint a fertőzöttek, illetve gyanús esetek száma több mint 700-ra emelkedett, a halálesetek száma pedig négyre nőtt.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!