szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A helyiek szerint több tömegsírt rejthet annak a titkos börtönnek az udvara, ahol szombaton 50 összeégett holttestet találtak Tripoliban.

Az MTI Hírcentrum munkatársai - al Ghaoui Hesna szerkesztő-riporter, Rácz László operatőr és Nyulas Szabolcs újságíró - vasárnap felkeresték azt az épületet, ahol az előző nap a testeket megtalálták. A vaslemezekből és betontéglákból álló épület udvarán munkagépek sorakoztak egy körülbelül 3 méter mély és 10 méter hosszú gödör mellett; az egyik helyi férfi azt közölte, hogy a gödröt az áldozatoknak szánták a gyilkosok. Az udvar nagyobb részét vörös és süppedős, míg más részeit sárga és keményre döngölt homok fedi. Hamarosan elkezdik felásni a börtön előtti területet, mert azt sejtik, hogy még rengeteg holttestet rejthet a homok - tette hozzá a neve elhallgatását kérő férfi.

Az épületben még mindig ott vannak a meggyilkolt emberek maradványai; a tűz elemésztette a testeket, így már csak csontok maradtak a fogva tartottakból. A helyszínen jelen volt az egyik túlélő, aki azt mondta, hogy akkor sikerült megszöknie, mikor végeztek rabtársaival. A szintén a neve elhallgatását kérő férfi azt közölte: összesen 145 embert tartottak fogva az épületben, s akkor kezdődött a rabok legyilkolása, amikor az egyik őr nyitva találta a börtönként működő építményt. Ekkor a többi őr tüzet nyitott az ajtóból a bent lévőkre, de később - valószínűleg, mert kifogytak a lőszerből - magukra hagyták a halottnak vélt rabokat.

©

A férfinak és sok társának ekkor sikerült megszöknie. Az őrök, amikor visszatértek, vélhetően benzinnel locsolták le a testeket és kézigránátot dobtak rájuk.

A beszámolók kicsit zavarossá és ellentmondóvá váltak, mert arra senki sem tudott válaszolni, miért hever néhány őr teste az udvaron. A jelek szerint az őrök később menekülni kezdtek, hiszen az udvaron három test hevert, láthatóan lelőtték őket. A börtön falain túl a szomszédos telkeken további három holttestet találtak; ezekkel az őrökkel is menekülés közben végeztek.

A túlélő szerint azért kellett meghalniuk, hogy ne maradjon tanúja az esetnek, mások szerint viszont nem akarták kifizetni őket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
65 férőhelyes menedéket építenek a kacsacsőrű emlősöknek, próbálják megmenteni őket

65 férőhelyes menedéket építenek a kacsacsőrű emlősöknek, próbálják megmenteni őket

Mészáros cége segít új biztosítót találni a BKV-nak

Mészáros cége segít új biztosítót találni a BKV-nak

Fucsovics Márton ismét bekerült a világranglista Top50-be

Fucsovics Márton ismét bekerült a világranglista Top50-be