szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csaknem hárommillió muzulmán hajtotta végre kedden az idei zarándoklat utolsó rítusát, a sátán harmadik megkövezését a Mekkához közeli Mina völgyében, még naplemente előtt.

Az idei háddzs eddig rendben zajlott, bár a nagy tömegek érintkezése és mozgása mindig kockázatos. A hatóságok 12 ezer embert rendeltek ki a hívők folyamának irányítására, és 400 kamera kísérte útjukat egy többszintes hídon, hogy időben észre lehessen venni bármilyen rendellenességet.

A sátánt jelképező sztélék megkövezése vasárnap kezdődött. A hagyomány szerint első nap hét követ kell dobni a legnagyobb, harminc méter magas kőtáblára, majd másnap és harmadnap ismét hetet-hetet a másik kettőre. A kavicsokat előre csomagolva a helyszínre szállítják a szervezők, megkímélve a zarándokokat a keresgéléstől.

©

Ezután az anyagi helyzettől függő állatáldozatot mutatnak be, majd visszatérnek a mekkai Kábához, és ismét megkerülik hétszer. A háddzs végén Minában megünneplik a sikeres befejezést. A zarándokok lemossák magukról az eddigi erőfeszítéseik verejtékét, majd levágják a hajukat, és a szakállukat, és megkezdik az előkészületeket a hazamenetelre.

Az idei zarándoklatra valamivel több mint 1,8 millióan érkeztek külföldről és részt vett rajta 1,1 millió helyi lakos is a szaúdi statisztikai hivatal szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Készülőben a MacBook Air prémiumkiadása

Készülőben a MacBook Air prémiumkiadása

Észtországban megalakult az új kormánykoalíció

Észtországban megalakult az új kormánykoalíció

Feloldották a kijárási tilalmat Portugáliában az elnökválasztás kedvéért

Feloldották a kijárási tilalmat Portugáliában az elnökválasztás kedvéért