szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megkezdte munkáját a maffiaellenes bíróság Bulgáriában kedden - közölte a testület elnöke, Georgi Usev az állami rádióban. A szervezett csoportok által elkövetett súlyos bűncselekményekkel foglalkozó bíróság elé 70-80 eset kerülhet a következő napokban, és évente várhatóan 300 ügyet tárgyal majd.

A testületet Bojko Boriszov miniszterelnök hozta létre brüsszeli nyomásra. Eredetileg 2011 májusában kezdte volna meg működését, de a személyi állományban mutatkozó hiányok és a bizonytalan pénzügyi helyzet miatt az időpont kitolódott.

A bíróság felállítására azért volt szükség, mert a maffiatagokat érintő perek akár évekig is elhúzódhattak, az ítéletek pedig túl enyhék voltak, és előfordult, hogy a vádlottakat szabadon engedték.

A szocialista ellenzék kifogásolta a különleges bíróság felállítását, mivel azzal szerinte egy "párhuzamos jogrendszert" hoztak létre. Emberi jogi szakértők aggódnak, hogy a testület a politikai elnyomás eszközévé válhat.

Bulgária 2007-es uniós csatlakozása óta gyakran került a bírálatok kereszttüzébe gyenge hatásfokkal működő igazságszolgáltatása miatt. Az országot Brüsszel különleges megfigyelés alatt tartja, és az Európai Bizottság februárban teszi közzé ezzel kapcsolatos következő jelentését.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fellebbez az SZFE sztrájkbizottsága a Fővárosi Törvényszék végzése ellen

Fellebbez az SZFE sztrájkbizottsága a Fővárosi Törvényszék végzése ellen

Kinevezték a polgári hírszerzés új vezetőjét

Kinevezték a polgári hírszerzés új vezetőjét

Harari: A Nagy Testvér most kezd el mindenkit figyelni

Harari: A Nagy Testvér most kezd el mindenkit figyelni