szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem sokkal az orosz elnökválasztás végeredményének közlése után máris gratulált Vlagyimir Putyin elnökké választásához Hu Csin-tao kínai államfő – mondta hétfőn a pekingi külügyminisztériumi szóvivő. Kína tiszteletben tartja az orosz emberek választását és hisz abban, hogy Oroszország fenntartja a társadalmi, politikai stabilitást, a gazdasági fejlődést és nagyobb szerephez jut a nemzetközi ügyekben – tette hozzá.

A Hszinhua hírügynökség friss, az eseményhez kapcsolódó kommentárjában arra számít, hogy a kínai-orosz kapcsolatoknak egyértelműen jót fog tenni Putyin elnöksége. Megjegyzik, hogy 2000, vagyis hatalomra kerülése óta Putyin aktívan segíti a kétoldalú kapcsolatokat.

A hivatalos hírügynökség külön is kitér arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaiként a globális kérdések széles körét illetően Peking és Moszkva osztja egymás véleményét. Példaként az arab világot érintő, elhúzódó zűrzavart, az éghajlatváltozás és a globális gazdasági ügyeket hozták fel, és konkrétan is kitértek a szíriai rendezésre vonatkozó közös álláspontra.

"Azok, akik esetleg aggódnának a szorosabb kínai-orosz kapcsolatok következményei miatt, megnyugodhatnak, hogy a két ország együttműködése nem irányul más országok ellen" - olvasható a Hszinhua kommentárjában.

Vlagymimir Csurov, az orosz központi választási bizottság elnöke hétfőn hivatalosan bejelentette Vlagyimir Putyin elnökválasztási győzelmét. Az előzetes eredmények alapján a szavazók 63,75 százaléka adta voksát az orosz kormányfőre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!