szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A volt szövetségi elnököknek járó valamennyi kiváltságra igényt tart Christian Wulff volt német államfő, aki korrupció gyanúja miatt kényszerült lemondásra: a már megítélt tiszteletdíja mellé további szolgáltatásokat is kér - írta a Spiegel Online.

Christian Wulff a kérését alátámasztva azzal érvel, hogy az egyenlő bánásmód elve alapján ugyanazok a státuszszimbólumok illetik meg, mint az összes többi volt elnököt, így neki is jár a szolgálati autó sofőrrel, valamint az iroda személyzettel - írja a híroldal. Ez a négy másik, még élő egykori államfővel kapcsolatos gyakorlat alapján évente nagyjából 280 ezer euró kiadást jelent.

Az élethosszig járó, évi 199 ezer eurós tiszteletdíjról a napokban az az államfői hivatal döntött, amelyet egyelőre Wulff bizalmasai irányítanak. Az iroda és a szolgálati kocsi fenntartásához szükséges keret meghatározása a törvényhozás költségvetési bizottságának hatáskörébe tartozik.

A Wulff számára kedvező döntés nem tűnik annyira biztosnak, mint a tiszteletdíj esetében. Renate Künast, az ellenzéki Zöldek parlamenti frakcióvezetője például úgy véli, ki kell várni a volt államfővel szemben indult ügyészségi vizsgálat eredményét. Wulff a "lemondás után is tovább rontja a politika lakossági megítélését, ha egyre csak mélyül a szakadék a tettei és a hétköznapi igazságérzet között" - kommentálta a politikus Wulff igénybejelentését a Financial Times Deutschland hétfői száma szerint.

Wulff, aki február közepén mondott le, következetesen képviseli az álláspontját, abból indul ki, hogy nem vétett a törvények ellen, és politikai okokból kényszerült lemondásra. Ennek alapján úgy véli, hogy mindaz jár neki is, ami például elődjének, Horst Köhlernek, aki ugyancsak megbízatása lejárta előtt mondott le - emelik ki megfigyelők.

Christian Wulff
©

Ebből a hozzáállásból következik az is, hogy igényt tart a zenés katonai búcsúünnepségre, amelyet csütörtökön tartanak. Hétfői lapjelentések szerint már a parádé műsora is alakul, a Bundeswehr katonazenekara Paul McCartney és Stevie Wonder Ebony and Ivory című slágerét adja majd elő a volt államfő kérésére. Wulff az elnöksége egyik kiemelt témájának a multikulturális társadalom ügyét kívánta megtenni, erre emlékeztet a dal is, amely különböző bőrszínű emberek békés együttéléséről szól.

A lakosság túlnyomó többsége elutasítja a 199 ezer eurós tiszteletdíj folyósítását, egy reprezentatív felmérés szerint a 82 milliós országban csupán 15 százalék helyesli az élethosszig járó juttatást Wulff számára. A 280 ezres újabb kiadásról egyelőre nem jelentek meg közvélemény-kutatási adatok, a zenés katonai parádéról azonban tudható, hogy sokan ellenzik. Tiltakozott például Helmut Willmann, a Bundeswehr egykori főfelügyelője, illetve Reiner Holznagel, az adófizetők országos szövetségének alelnöke, akik egyaránt azt hangsúlyozták, hogy visszafogottságra és szerénységre volna szükség Wulff részéről a szövetségi elnöki intézmény tekintélyének fenntartása érdekében.

A berlini kormány szerint a zenés, fáklyás parádéban nincs kivetnivaló. A védelmi minisztérium szóvivője hétfőn azt hangsúlyozta, hogy nem a pozíció betöltőjét, hanem magát az államfői intézményt illeti meg a katonai tiszteletadás, Steffen Seibert kormányszóvivő pedig hétindító tájékoztatóján azt emelte ki, hogy Wulff a Bundeswehr súlyos nehézségekkel járó reformja idején végig támogatta a német véderőt, így ennek a szoros kapcsolatnak méltó lezárása lehet a katonai parádé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!