szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A világ minden tájáról érkeztek uralkodók pénteken Londonba, hogy trónra lépésének 60. évfordulója alkalmából köszöntsék II. Erzsébet brit királynőt.

A windsori kastélyban rendezett hivatalos ebéden a hírek szerint 58-an vettek részt. A 78 éves, néhány hete szívműtéten átesett Akihito japán császár és felesége, Micsiko császárné éppen úgy ott volt, mint II. Margit dán királynő, a svéd királyi pár, XVI. Károly Gusztáv és Szilvia királyné, vagy V. Harald norvég király és felesége, Szonja királyné.

A "nagy hiányzó" a spanyol királyi pár volt, János Károly király és Zsófia királyné lemondta részvételét a nagy-britanniai ünnepségeken. János Károly már korábban csípőműtétére hivatkozott, felesége azonban csütörtökön üzente meg, hogy ő sem utazik el Londonba. A döntés hátterében a Gibraltárral kapcsolatos legújabb brit-spanyol feszültség áll.

Beárnyékolták a trónra lépés gyémántjubileumának megünneplését néhány Európán kívüli állam autokrata uralkodójának meghívása elleni tiltakozások is. Mindenekelőtt Bahrein, Brunei és Szwáziföld despota uralkodójának meghívását kísérték heves tiltakozások, különös tekintettel Bahreinre, amelynek uralkodója a közelmúltban minden gátlás nélkül adott tűzparancsot az országban tüntetők ellen.

A gyémántjubileum központi ünnepségeit június 2-a és 5-e között tartják Londonban. II. Erzsébet 1952. február 6-án - apja, VI. György halála után - foglalta el a trónt. Megkoronázása 1953-ban volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!