szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felkereste az aurorai mészárlás helyszínét kedden Christian Bale, a Batman-trilógia sztárja. Közben elérte a kétmillió dollárt azon adományok értéke, amelyet a moziban megsebesített vagy lelőtt áldozatok és hozzátartozóik megsegítésére gyűjtöttek össze - közölte John Hickenlooper, Colorado állam kormányzója.

Az adományozók között van Warner Bros, a Batman-filmeket gyártó vállalat is. A tragédia a legújabb rész bemutatóján történt: péntekre virradó éjjel, kevéssel éjfél után a 24 éves James Eagan Holmes tüzet nyitott az aurorai premier közönségére. Az ámokfutó 12 embert megölt és 58-at megsebesített.

©

"Az igény óriási és arra számítunk, hogy az alap exponenciálisan növekszik majd. A pénz segítségére lesz a felgyógyulásban és életük újjáépítésében mindazoknak, akikre ez a tragédia lesújtott" - írta közleményében a kormányzó.

Az aurorai kórházban ápolt áldozatokat kedden felkereste Christian Bale, az új Batman-trilógia sztárja. A filmsztár két és fél órát töltött a helyszínen, ahol öt sebesülttel, több orvossal és a kormányzóval is tárgyalt.

©

Vasárnap Barack Obama elnök járt Aurorában. Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője kedden azt mondta, hogy Obama hamarosan foglalkozik a fegyvertartás kérdésével, de részleteket nem említett. Michael Bloomberg  New York-i polgármester a napokban felszólította a következő fehér házi négy évért versengő két politikust, hogy foglaljon állást a fegyverhez jutás kérdésben, ám eddig ezt sem az elnök, sem leendő republikánus kihívója, Mitt Romney nem tette meg.

A támadás indítéka továbbra is ismeretlen, de talán valamelyest megvilágítja a hátteret a TMZ internetes pletykalap kedden közölt információja, amely szerint Holmes közeledését az elmúlt hetekben három bejelölt nő is visszautasította az AdultFriendFinder.com partnerkereső portálon. A fiatalember erre június 5-én jelentkezett fel. Gimnáziumi iskolatársai szerint egyébként a fiatalembernek az elmúlt években egyetlen barátnője sem volt.

Az aurorai mészárlás gyanúsítottjának a bíróságon történt hétfői, élőben közvetített megjelenése után többen is pszichológusokat szólaltattak meg arról, hogy épelméjű lehet-e a narancssárgás vörösre festett hajú, zavarodottan viselkedő fiatalember, aki Jokerként - Batman gonosz ellenfeleként - mutatkozott be az őt letartóztató rendőröknek. A vélemények eltértek azzal kapcsolatban, hogy Holmes megjátssza-e magát, avagy természetes-e a viselkedése. Abban viszont egyetértettek, hogy a szakembereknek a tisztánlátáshoz alapos vizsgálatra lesz szükségük.  

©

A tanulmányok terén kitűnő képességűnek mondott Holmes egyébként a Coloradói Egyetemen folytatott ideggyógyász doktoranduszi tanulmányaira évi 26 ezer dolláros szövetségi ösztöndíjat kapott a bethesdai központú Nemzeti Egészségügyi Intézettől - tudta meg a CBS televízió. A fiatalember júniusban valamiért otthagyta az oktatást, amelynek 35 részvevője közül csak hatan részesültek hasonló támogatásban.

Az elmúlt napokban Egyesült Államok-szerte legkevesebb 3 olyan embert vettek őrizetbe, aki gyanús viselkedése valamilyen módon kapcsolatba hozható az új Batman-filmmel. Maine államban gyorshajtás miatt szombaton megállított Timothy Courtois-t azért tartóztatták le, mert a kocsijában lőfegyvereket találtak, amelyekkel - mint bevallotta - egy volt munkaadóját akarta megölni. Courtois állítólag a mozibemutató után kapott "ihletet" a gyilkoláshoz.

Az 52 éves Clark Tabort a dél-kaliforniai Norwalkban azért vitték be, mert egy mozielőadáson ordítozni kezdett, hogy olyat tesz, amilyen Aurorában történt. A kiérkező rendőrök a hátizsákos férfinél nem találtak fegyvert. Az arizonai Sierra Visában az ugyancsak hátizsákot viselő, 27 éves Michael William Borboa okozott pánikot azzal, hogy részegen próbált meg beülni a Sötét lovag - Felemelkedés vetítésére.

©

A film egyébként a tragédia ellenére rendkívül sikeres: a Warner Bros 160,9 millió dolláros bevételt jelentett a hétvégén, amellyel az új Batman-trilógia befejező darabja minden idők harmadik legsikeresebb premierfilmje.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Halálra gázoltak egy gyereket Eperjes közelében

Halálra gázoltak egy gyereket Eperjes közelében

A Magyar Posta nyártól nem viszi ki a napilapokat

A Magyar Posta nyártól nem viszi ki a napilapokat

Négy éven át küld biztonsági frissítéseket készülékeire a Samsung – az öné köztük van?

Négy éven át küld biztonsági frissítéseket készülékeire a Samsung – az öné köztük van?