szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tizenkilenc ember meghalt a török hadsereg és a kurd felkelők összecsapásaiban Törökország délkeleti, Irakkal határos térségében - közölte Hakkari tartomány kormányzója, akit az Anatólia török hírügynökség idézett vasárnap.

További 16 török katona és hat civil megsebesült Cukurca külvárosában, három támaszpontot ért rajtaütésben. A török hadsereg erősítést küldött a körzetbe. A harcokban négy helikopter is részt vett, a hadműveletek még vasárnap is tartottak.

A Cukurcától 200 kilométerre lévő Semdinliben a török katonák mintegy 200 PKK gerillát üldöznek immár két hete.  A harcokban legalább két katona meghalt. Biztonsági források szerint ugyanott 50 lázadó elesett. Az utóbbi hetekben fokozódtak az összetűzések a hadsereg és a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) között. A mintegy három évtizede tartó konfliktusban eddig 40 ezer ember, többségében kurd halt meg.

Egyes elemzők Törökországban óva intenek a konfliktus kiszélesítésétől, miután Szíria északi részén az ottani kurdok megerősödtek, kihasználva a hatalmi vákuumot, azt, hogy a szíriai kormányhadsereg a felkelők elleni harcokkal van elfoglalva.

Több millió kurd él Törökországban, Iránban, Szíriában, Törökországban és Iránban, többnyire a határok mindkét oldalán, az egymással szomszédos területeken. Az utóbbi hetekben egyes szíriai kurd csoportok komoly lépéseket tettek az országon belüli autonómia kiépítésére, és ezzel csak szították  Ankara félelmét, hogy a török vezetés elsőszámú ellensége, a szeparatista PKK növelheti befolyását  ebben a régióban, sőt akár Törökország elleni támadásainak bázisaként is felhasználhatja a területet. A PKK nagyobb fegyveres csoportjai legutóbb északi-iraki bázisaikról kiindulva hatoltak be Törökországba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha Orbán vétózik, uniós ingyen pénztől esünk el

Ha Orbán vétózik, uniós ingyen pénztől esünk el

Félrevezette a Fehér Házat, Trump mégis kegyelmet adna volt nemzetbiztonsági tanácsadójának

Félrevezette a Fehér Házat, Trump mégis kegyelmet adna volt nemzetbiztonsági tanácsadójának

Veszélyhelyzetben Pintér Sándor a kórházak ura

Veszélyhelyzetben Pintér Sándor a kórházak ura