szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A sztálini időket idézi a Pussy Riot nevű orosz punkegyüttes három tagja elleni per – ezt mondta a bíróság előtti utolsó felszólalásában Nagyezsda Tolokonnyikova, az együttes vezetője szerdán.

"Az egész orosz rendszer és nem csak a Pussy Riot áll ma a bíróság előtt. Szégyen, hogy mennyire passzív az orosz társadalom" - mondta beszédében Tolokonnyikova. "Ha a politikai rendszer így védekezik a 30 másodperces performanszunk ellen, az azt jelenti, félnek tőlünk" - tette hozzá.

Egyik társa, Marija Aljohina szintén történelmi párhuzamokat állított fel beszédében. "Olyan, mintha senki nem emlékezne a közelmúltból, a vörös terrorból tanult leckékre. Emlékezet nélküli emberek ítélkeznek felettünk" - mondta. A Russian Today nevű orosz-amerikai tévécsatorna helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a fiatal lányok szavait kitörő taps fogadta a tárgyalóteremben.

A bíróság szerdai határozata szerint augusztus 17-én délután hirdetnek majd ítéletet a lányok ügyében, akik ellen a februárban a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban előadott, Putyin-ellenes "punk ima" miatt folyik eljárás. A vallási gyűlöletből elkövetett huliganizmus vádjával bíróság elé állított 22 éves Tolokonnyikovára, a 24 éves Aljohinára és 29 éves Jekatyerina Samucevicsre kedden három év börtönt kért az ügyészség.

A vádlottakat hónapok óta vizsgálati fogságban tartják. "A börtön Oroszország miniatűr mása" - mondta szerdán a bíróságon Aljohina, aki öt hónapot töltött egy fegyintézetben. A dumának, az orosz parlament alsóházának egy név nélkül nyilatkozó képviselője szerint a bíróság valószínűleg három évnél rövidebb büntetést fog kiszabni a lányokra, de szabadon nem engedik őket.

A tárgyalás helyszínéül szolgáló moszkvai bíróság előtt a sajtó képviselőivel együtt körülbelül 150 ember gyűlt össze. Sokan a lányok mellett tüntettek, köztük Dmitrij Gudkov parlamenti képviselő, de voltak, akik Pussy Riot-ellenes jelszavakat skandáltak. A rendőrök a tüntetés három résztvevőjét őrizetbe vették. A februári performansz az orosz ortodox egyház sok hívőjét felháborította, egy novoszibirszki asszony például az őt ért erkölcsi károk miatt szerdán 30 ezer rubel kártérítésért perbe fogta az együttest.

A Pussy Riot elleni per hatalmas nemzetközi visszhangot váltott ki az utóbbi hetekben. Híres zenészek - például Madonna, Sting és a Red Hot Chili Peppers énekese -, politikusok és közéleti személyiségek szólaltak fel a szigorú eljárás és a kilátásba helyezett kemény büntetés ellen. Szerdán a német parlament alsóházának 120 képviselője és Yoko Ono, John Lennon özvegye is csatlakozott a tiltakozókhoz.

Madonna az ötödik hónapja letartóztatásban lévő lánybanda tagjainak szabadon bocsátását sürgette kedd esti moszkvai koncertjén, ahol több mint 20 ezren voltak. "Imádkozom a szabadulásukért" - tette hozzá az énekesnő, aki a fellépés során a lányokkal való együttérzése jeléül egyszer egy fekete símaszkot is magára húzott maszkos akciójukra utalva.

A keresztény szimbolikával átszőtt, kereszteket és ikonokat felvonultató látványos koncerten a popsztár kijelentette: "Amerikából jöttem, ahol bárki szabadon kifejtheti a véleményét, akkor is, ha mások ezzel nem értenek egyet, illetve a kormány nem osztja azt. Ez a demokrácia!".

Madonna a koncert előtt adott interjújában azt mondta: a lányok már megfizettek a tettükért azzal, hogy öt hónapot töltöttek letartóztatásban.

A Pussy Riot elleni eljárás előzményeiről itt olvashat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csúcstelefonok, okos füles és egy mindent megtaláló kütyü – videón a Samsung új készülékei

Csúcstelefonok, okos füles és egy mindent megtaláló kütyü – videón a Samsung új készülékei

Úgy összevertek egy férfit Újbudán, hogy belehalt

Úgy összevertek egy férfit Újbudán, hogy belehalt

A református egyháznak adná az Ódry Színpadot az SZFE kuratóriuma

A református egyháznak adná az Ódry Színpadot az SZFE kuratóriuma