szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A konfliktus sújtotta országok segítésére, valamint a klímaváltozás leküzdésére kíván összpontosítani a Világbank - közölte csütörtökön Jim Yong Kim, a szervezet vezérigazgatója az IMF és a Világbank közgyűlésén Tokióban.

A Világbank vezetője azt mondta, a klímaváltozással kapcsolatos adatok "egyre ijesztőbbek", tudósként pedig "erkölcsi kötelessége", hogy felhívja a figyelmet a jelenség veszélyeire. Kim azt is hangoztatta: a Világbank aktívabb szerepet fog játszani a gazdasági növekedés beindításában a törékeny, konfliktus sújtotta országokban, ahol mihamarabb a kis- és középvállalkozások fejlődését és a leszerelt fegyveresek munkához jutását segítő környezetet kell teremteni.

Az arab tavasz országaiban a gazdasági-társadalmi politikák újragondolása vált szükségessé, itt elsősorban a fiatalok és a nők munkavállalását kell támogatni - fejtette ki. Kim kijelentette: a világ kihívásokkal teli időkét él, az élelmiszerárak magasak és ingadozók, a magas jövedelmű országok növekedése alacsony, a fejlődő országok, amelyek korábban a fejlődés motorjai voltak, nem immunisak a növekvő világgazdasági bizonytalanságra.

"Az elmúlt hetek gazdasági hírei kijózanítólag hatottak. Mindenki sebezhető a bizonytalanság idején, de elsősorban a szegények (…) A Világbank feladata biztosítani azt, hogy az elmúlt öt év gazdasági fejlődését nem rombolja le a helyzet romlása Afrika, Latin-Amerika és Ázsia fejlődő gazdaságaiban" - mondta.

A Világbank vezetője újságírói kérdésre azt is közölte, hogy a szervezet kiemelt feladata a mezőgazdaság és élelmezésbiztonság fenntarthatóságának támogatása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!