szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Szocialisták Pártja (PES) pénteken nyilatkozatban ítélte el Gyöngyösi Márton e héten az országgyűlésben tett kijelentését.

A jobbikos országgyűlési képviselőt a PES közleménye szélsőjobboldali magyar parlamenti képviselőnek minősítette, és azt a kijelentést tulajdonította neki, miszerint minden Magyarországon élő zsidót nyilvántartásba kellene venni, mint olyan személyeket, akik nemzetbiztonsági veszélyt jelentenek. Az európai szocialista pártok ernyőszervezetének megfogalmazása szerint a Jobbik "közel áll" a Fidesz-kormányhoz.

A PES nyilatkozata idézte Szergej Sztanisevet, az európai szocialisták elnökét, aki szerint a Jobbik ismét bebizonyította, hogy "a félelemkeltés és az előítéletesség olvasztótégelye". 

"Nincs semmilyen demokratikus javaslatuk, és a gyűlölet nyelvére süllyesztik le a politikai vitákat" - fogalmazott Sztanisev. Felhívta a figyelmet az általa "roma falunak" minősített Gyöngyöspata elleni rasszista támadásokra, és megállapította: ezek a szélsőséges csoportok nem csupán a kisebbségekre, hanem a magyarországi és az egész európai demokráciára nézve is fenyegetést jelentenek. 

A PES elnöke felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy "végre foglaljon állást, és büntesse meg ezeket a szégyenletes cselekedeteket, minden kapcsolatot megszakítva a Jobbikkal".

Az európai szocialisták szerint a konzervatív Fidesz-kormányt visszatérően bírálják azért, mert nemtörődöm módon kezeli a Jobbik és más szélsőséges csoportok erőszakos, rasszista cselekményeit. A gyöngyöspatai konfliktust - olvasható a nyilatkozatban - széles körben úgy értékelik, hogy a Fidesz nem tudja megvédeni a kisebbségeket ezektől a szélsőjobboldali csoportoktól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A londoni taxisok sorban állva, autójukat kidíszítve búcsúznak Fülöp hercegtől

A londoni taxisok sorban állva, autójukat kidíszítve búcsúznak Fülöp hercegtől

Euobserver: Négyen meghaltak nem sokkal a Szputnyik V beadása után

Euobserver: Négyen meghaltak nem sokkal a Szputnyik V beadása után

Kétszáz tonna veszélyes anyagot szállítottak el Kiskunhalasról

Kétszáz tonna veszélyes anyagot szállítottak el Kiskunhalasról