szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A jelenlegi fejlesztési régiók határai mentén alakíthatják ki Romániában az új közigazgatási régiókat - derült ki Liviu Dragnea román miniszterelnök-helyettes hétfői nyilatkozatából.

A közigazgatási régiók kialakításáért felelős miniszterelnök-helyettes kijelentette: "el kell ismernem, hogy a jelenlegi gazdasági fejlesztési régiók határainak a megőrzése mellett komoly érvek szólnak. Még nem született végleges döntés, de úgy tűnik, hogy biztos léptekkel haladunk e változat felé" - mondta Dragnea.

A bukaresti kormány az idén új közigazgatási régiókat szeretne létrehozni, megőrizve a jelenlegi megyéket. Az új régiókat közigazgatási hatásköröket kapnak, de még nem lehet tudni, hogy milyen kompetenciákat ruháznak át megyei vagy kormányzati szintről. A kabinet tárcaközi bizottságot állított fel.

Liviu Dragnea szerint a szakértői háttérmunka még nem ért véget, hiszen vannak még szempontok, amelyeket figyelembe kell venni. Mint mondta, jelenleg arról zajlik vita, hogy Bukarest maradjon-e különálló régió, vagy építsék be a körülötte lévő megyékkel egyetlen közös közigazgatási egységbe.

Romániában jelenleg nyolc gazdasági fejlesztési régió működik. A többségében magyarok lakta Hargita és Kovászna, valamint a mintegy felerészben magyarok által lakott Maros megye egy fejlesztési régióba tartozik, ugyanakkor ebben a régióban a magyar lakosság aránya csak körülbelül 30 százalék.

A romániai magyar politikai szervezetek szerint a jelenlegi fejlesztési régiók nem hatékonyak, és ellenzik, hogy ezek mentén alakítsák ki az új közigazgatási régiókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Szabó László, a Tévémaci megalkotója

Meghalt Szabó László, a Tévémaci megalkotója

Hat prostituált megtámadásával gyanúsít a rendőrség egy külföldi férfit

Hat prostituált megtámadásával gyanúsít a rendőrség egy külföldi férfit

Jobb tévéket akar a Samsung, az LG-től rendelnének kijelzőt hozzá

Jobb tévéket akar a Samsung, az LG-től rendelnének kijelzőt hozzá