szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az orosz legfelsőbb bíróság kedden két hónappal - tíz év, tíz hónapra - enyhítette az egykori olajmágnás Mihail Hodorkovszkijnak és a MENATEP vállalat vezetőjének, Platon Lebegyevnek a börtönbüntetését.

A döntést nyomán a Yukos olajbirodalom volt irányítója, Hodorkovszkij 2014 augusztusában, míg Lebegyev jövő májusban szabadulhat.  

Tíz éve vették őrizetbe őket, két évre rá mindkettejüket csalásért és adóelkerülésért elítélték. 2010-ben újabb perben találták őket bűnösnek, akkor lopás és pénzmosás vádjában. Első fokon 14-14 évet kaptak, amit 2011 májusában 13 évre mérsékeltek, majd egy moszkvai bíróság tavaly decemberben 11 évre csökkentette büntetésüket. 

A két férfi szerint az ellenük indult eljárással a Kreml a jövedelmező olajipar feletti állami ellenőrzést akarta erősíteni, és Oroszország hajdani leggazdagabb emberét megbüntetni, amiért bírálta Vlagyimir Putyin elnök túlzott hatalmát.

Hodorkovszkij a legfelsőbb bírósághoz - börtönéből videokapcsolaton keresztül - intézett szavaiban sürgette a testületet, hogy semmisítse meg a jogilag megalapozatlan ítéletet. Szerinte a korábbi döntés a jog kigúnyolásának felháborító bizonysága, amelyet a kormánytisztviselőknek az a félelme irányít, hogy ők kiszabadulnak. 

Ügyvédeik azt mondták, hogy megfellebbezik a legfelsőbb bíróság mostani döntését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kifejezetten kutyáknak és macskáknak építenek hotelt Portugáliában

Kifejezetten kutyáknak és macskáknak építenek hotelt Portugáliában

Ködös, borús, csapadékos lesz a csütörtök

Ködös, borús, csapadékos lesz a csütörtök

Mennyire könnyen javítható az iPhone 12? Itt a válasz

Mennyire könnyen javítható az iPhone 12? Itt a válasz