szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kanada egyelőre fenntartja Teherán elleni szankcióit az iráni nukleáris programról kötött genfi megállapodás ellenére – közölte vasárnap John Baird külügyminiszter.

"A hatékony büntetőintézkedések" szorították rá az iráni rezsimet arra, hogy "mérsékeltebb álláspontra helyezkedjen, és megnyissa az utat a tárgyalások előtt", lehetővé téve ezt az átmeneti megállapodást – véli John Baird. A miniszter szerint olyan megállapodásra van szükség, "amelyből nem űzhetnek gúnyt, és amelyet nem fenyeget az önámítás".

Amíg a Hatok csoportja, vagyis az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország alá nem írja Iránnal a végső megállapodást, "Kanada teljes egészében fenntartja szigorú szankcióit" – közölte.

A Hatok és Irán képviselői között vasárnap hajnalban létrejött, hat hónapra szóló megállapodásban Irán kötelezettséget vállalt arra, hogy korlátozza nukleáris atomprogramját. Emellett megengedik, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakértői ellenőrizzék a nukleáris létesítményeket.

Cserébe a Hatok csoportja az Irán elleni egyes szankciók "korlátozott, ideiglenes és célzott" enyhítésére tett ígéretet. Érvényben marad ugyanakkor az Egyesült Államok összes kereskedelmi és pénzügyi szankciója, valamint az ENSZ büntetőintézkedései.

Az ottawai kormány idén tavasszal szigorította a teheráni rezsim elleni szankcióit: minden áruforgalmat megtiltottak, a humanitárius szállítmányok kivételével. Az ország emellett a korábbinál több iráni tisztségviselőre és szervezetre terjesztette ki Kanadában lévő vagyonuk zárolását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Izgalmas újdonságokat hozhat a Galaxy Z Fold3, de közben véget vethet a Note-sorozatnak

Izgalmas újdonságokat hozhat a Galaxy Z Fold3, de közben véget vethet a Note-sorozatnak

Új alapokon a német-szovjet viszony: lőnek és segélyeznek – 1990. november 28.

Új alapokon a német-szovjet viszony: lőnek és segélyeznek – 1990. november 28.

Trump karácsonyi búcsúajándéka: sortűzzel és gázzal is kivégezhetik a halálraítélteket

Trump karácsonyi búcsúajándéka: sortűzzel és gázzal is kivégezhetik a halálraítélteket