szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lerombolta az izraeli hadsereg hétfő éjjel annak a két palesztin férfinak a házait, akiket azzal gyanúsítanak, hogy elrabolták a holtan talált három izraeli tinédzsert. Összehívták a palesztin biztonsági tanácsot is. Mahmúd Abbász palesztin vezető korábban elítélte az emberrablást. Az izraeli hadsereg éjszaka légicsapásokkal sújtott le a palesztin területek déli részében.

Lerombolta az izraeli hadsereg hétfő éjjel annak a két palesztin férfinak a házait, akiket a három holtan megtalált izraeli tinédzser elrablásával gyanúsítanak – jelentette az AFP francia hírügynökség szemtanúkra hivatkozva,

A június 12-én elrabolt fiatalok holttestét hétfőn találta meg az izraeli hadsereg. A zsidó állam hatóságai már röviddel az emberrablást követően közölték, hogy vizsgálatuk szerint a bűntényt két, a radikális palesztin Hamász szervezethez tartozó fegyveres követte el, de a tetteseknek is nyomuk veszett. A hadsereg a helyszíni beszámolók szerint hétfőn felrobbantotta a feltételezett tettesek hebroni házait.

Emberi jogi szervezetek már felhívták a figyelmet arra, hogy Izrael visszatérni látszik ahhoz a gyakorlathoz, hogy lerombolja a merényletek elkövetésével gyanúsítottak házait. A hadsereg utoljára 2005-ben hajtott végre ilyen akciót.

A holttestek megtalálását követően összeült az izraeli nemzetbiztonsági tanács, hogy áttekintse a helyzetet. A testület hétfő éjjel órákon át ülésezett Benjámin Netanjahu miniszterelnök rezidenciáján, de végül semmilyen döntés nem született. Netanjahu előzőleg kemény fellépéssel fenyegette meg a Hamászt.

Összehívták a palesztin biztonsági tanácsot is. Mahmúd Abbász palesztin vezető korábban elítélte az emberrablást. Az izraeli hadsereg éjszaka légicsapásokkal sújtott le a palesztin területek déli részében.

A hadsereg hajnalban azt közölte, hogy a Gázai övezetből kilőtt rakéta hullott Izrael területére, de emberéletet nem oltott ki.

Az izraeli hatóságok az emberrablások óta 420 palesztint tartóztattak le a Jordán folyó nyugati partján található palesztin területen, és 2200 épületet kutattak át. Öt palesztin meghalt az átfogó műveletben. Egy fiatal palesztin férfi kedd hajnalban meghalt az észak-ciszjordániai Dzsenín térségében, egy palesztin menekülttábor elleni izraeli razzia során. Ez az eset azonban feltehetően nem kötődik az emberrablások miatt kezdett hadművelethez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán Viktor találkozásai a koronavírussal

Orbán Viktor találkozásai a koronavírussal

Olaszország több mint felét ismét zárlat alá helyezik

Olaszország több mint felét ismét zárlat alá helyezik

Meghalt Balázs Béla, a magyarországi és nemzetközi csillagászat meghatározó alakja

Meghalt Balázs Béla, a magyarországi és nemzetközi csillagászat meghatározó alakja