szerző:
MTI

A Politico médiavállalkozás egyik társalapítóját nevezte ki kedden a The Washington Post új kiadójának a tulajdonos.

Frederick J. Ryant, a Politico médiavállalkozás egyik társalapítóját nevezte ki kedden a The Washington Post új kiadójának a tulajdonos, Jeff Bezos, amivel véget ér a lapot 80 évig birtokló Graham család szerepe a lapnál.

Ryan elődje, Katharine Weymouth, aki a lapot 1933-ban egy csődárverésen megvásárló Eugene Meyer dédunokája (Graham-vonal Meyer vejétől indult), hét éven át töltötte be a lap szakmai és üzleti tevékenységét egyaránt az irányítása alatt tartó kiadói posztot, az év végéig tanácsadóként folytatja majd tevékenységét a Postnál. 

A 48 éves Weymouth összesen 17 évig dolgozott ott, különböző tisztségeket betöltve. Vezetése alatt a napilap példányszáma – részben a recesszió, részben pedig a médiapiac digitalizációjának következtében – visszaesett. A kiadó 2012-ben, a bevételek hét éven át tartó folyamatos esését követően a lap eladását javasolta a tulajdonosnak. 

Bezos, az Amazon.com alapítója tavaly augusztusban 250 millió dollárért vásárolta meg a napilapot. Az új tulajdonos növekedési stratégiát és szakmai innovációt ígért, elsősorban online tartalomszolgáltatásban, azóta többtucatnyi újságírót vetett fel. A digitális forgalom mérésére szakosodott, független ComScore cég szerint a The Washington Post júliusban 369 millió oldaltalálatot ért el, ami 70 százalékos növekedést jelentett a tavaly rögzített adatokhoz képest, a látogatók szám pedig elérte a 39,5 milliót, ami egy év alatt 63 százalékos bővülést jelent. 

Az 59 éves Ryan Ronald Reagan elnöksége alatt a Fehér Házban töltött be különböző posztokat, 1989 és 1995 között az exelnök kabinetfőnöke volt, jelenleg pedig a Ronald Reagan Elnöki Alapítvány igazgatótanácsának elnöke, „az újságírói értékek koronaékszerének” nevezte a The Washington Postot. Az új kiadó, mintegy cáfolva az esetleges jobbra tolódással kapcsolatos felvetéseket, közölte, hogy nem tervez irányváltást az alapvetően centristának minősített lapnál, meg kívánja védelmezni a szerkesztőségi függetlenséget, a „kiváló” munkát végző Martin Baron marad az ügyvezető főszerkesztő és a véleményoldalakat továbbra is Fred Hiatt felügyeli majd. 

A ma már a televízió, az internet, a nyomtatott sajtó és a rádió területén is jelenlévő Politicót egyébként 2007-ben az éppen a The Washington Posttól távozott John F. Harris és Jim VandeHei alapította Ryannel együtt. Harris főszerkesztői, VandeHei az ügyvezető főszerkesztői, Ryan pedig az elnök-vezérigazgatói posztot töltötte be az akkor még csak az online platformon megjelenő médiumnál. 

A The Washington Post új kiadója augusztus 1-jén távozott a Politicónál és az Albritton Communicationsnél betöltött vezető tisztségeiből. Új posztját október 1-től veszi majd át.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!