szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az UNICEF adatai szerint 290 millió gyermek szenved erőszaktól otthon. Több ember veszíti életét a főként a nőket és a gyerekeket érő családi belüli erőszakban, mint háborúkban - közölte az Oxfordi és a Stanford Egyetem.

Több ember veszíti életét a főként a nőket és a gyerekeket érő családi belüli erőszakban, mint háborúkban - tárta fel az Oxfordi Egyetem és a Stanford Egyetem kutatóinak közös tanulmánya, amelynek készítői először számszerűsítették, mekkora kárt okoz a gazdaságnak ez a sanyargatás. A szakemberek évi 8 ezer milliárd dollárra becsülik az összeget.

"A háborúk minden egyes civil áldozatával szemben nagyjából kilenc embert ölnek meg személyek közötti vitákban" - írta tanulmányában Anke Hoeffler, az Oxfordi Egyetem és James Fearon, a Stanford Egyetem kutatója.

Becslésük szerint a családon belüli vitáktól a háborúkig terjedő erőszakcselekmények - főként a termeléskiesés miatt - évente 9,5 ezer milliárd dollár kárt okoznak a világgazdaságnak, ami a világ GDP-jének 11,2 százalékával egyenlő.

Az elmúlt években a világ mintegy 20-25 országában dúlt polgárháború, ami sok helyi gazdaságot tönkretett, és évi 170 milliárd dollár gazdasági kárt okozott. A családon belüli erőszaktól független emberölés 650 milliárd dollárral károsítja a világ GDP-jét. Ezek a számok eltörpülnek a családi erőszak okozta 8 ezer milliárd dollárnyi gazdasági kár mögött.

A tanulmány az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) adataira támaszkodva kimutatta, hogy 290 millió gyermek szenved erőszaktól otthon. 

A becsült költségeket alapul véve - a gyermekek sérüléseinek ellátásától a gyermekjóléti szolgálatok költségéig - a tanulmány készítői kiszámolták, hogy a gyerekek elleni, nem halállal végződő erőszakcselekmények a gazdag országok GDP-jének 1,9 százalékát, a Szaharától délre fekvő afrikai térségben - ahol a súlyos fenyítés mindennapos - a 19 százalékát viszi el.

Bjorn Lomborg, a Koppenhágai Konszenzus Központ igazgatója hangsúlyozta: a családon belüli erőszak fölött gyakran szemet hunynak, mint ahogyan az autóbalesetekre is kevesebb figyelem összpontosul, mint a légi szerencsétlenségekre, holott sokkal többen halnak meg közúti balesetekben. 

A tanulmány a dán központ megrendelésére készült azzal a céllal, hogy segítsen az ENSZ-nek meghatározni a fejlesztési célokat 2030-ra, a 2000-2015-ös időszakra megfogalmazott a millenniumi fejlesztési célok után. 

A szakemberek szorgalmazzák, hogy az új célok között kell megfogalmazni a követelményt, hogy vessenek véget a súlyos veréseknek mint a gyerekfegyelmezés elfogadott formájának, és vissza kell szorítani a nők elleni családon belüli erőszakot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét tisztséget is betöltött az újpesti önkormányzatban a felfüggesztett jobbikos, mindenhonnan kitették

Hét tisztséget is betöltött az újpesti önkormányzatban a felfüggesztett jobbikos, mindenhonnan kitették

Se töltő, se fülhallgató nincs a Samsung Galaxy S21-ek dobozában

Se töltő, se fülhallgató nincs a Samsung Galaxy S21-ek dobozában

Hogy áll az Audi, a BMW és a Mercedes világszintű csatája?

Hogy áll az Audi, a BMW és a Mercedes világszintű csatája?