szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magánbankot vezetett Genfben, és jó kapcsolatai vannak az arab világban Magyarország svájci rendkívüli és meghatalmazott nagykövetének. Diplomáciai körökben nem igazán ismerik Nagy Istvánt, magyar kormányzati körökben viszont Orbán Viktor svájci bankáraként és Mr. Arabként emlegetik – legalább is így tudja a Vasárnapi Hírek. A svájci Tages Anzeiger ugyancsak érdekesnek találta az amerikai állampolgársággal rendelkező berni nagykövetet, akiről még egy árva életrajz sincsen fent a képviselet oldalán.

Ez a kép 2013 februárjában készült Nagy Istvánról, amikor átvette megbízólevelét Áder Jánostól.
©

A magyar baloldalhoz közelálló Vasárnapi Hírek meg nem nevezett források alapján írt Nagy Istvánról, a svájci Tages Anzeiger ezért szeretette volna megkérdezni a meghatalmazott nagykövetet a cikkel kapcsolatban, választ azonban nem kapott – jelezte a lap.

A diplomatáról nem sokat tudni, de a svájci újság átvette a Vasárnapi Hírekben megjelent értesüléseket Nagy Istvánnal kapcsolatban. Eszerint Magyarország svájci rendkívüli és meghatalmazott nagykövete 1956-ban az Egyesült Államokban menekült Magyarországról, így lett amerikai állampolgár. Gazdasági területen épített karriert, és valószínűleg kint ismerte meg egy gazdag libanoni bankár fiát.

Az Audi Libanon legnagyobb bankja, 1976 óta van svájci leányvállalata, Zürichben nyitották meg az első fiókját, majd később Genfben reprezentatív központot alakítottak ki a pénzintézetnek. Nagy István 2005-ben lett az Audi Suisse vezérigazgatója, 2012-ben nyugdíjba vonult, utána lett rendkívüli és meghatalmazott nagykövet.

Orbán Viktor három éve ismerte meg, akkor még tiszteletbeli konzul volt. Bevette arab kapcsolatait az arab-magyar viszony fejlesztésénél, a magyar miniszterelnöknek libanoni és szaúd-arábiai utakat szervezett. 2014 márciusában Nagy István is tagja volt a Szaúd-Arábiába látogató magyar delegációnak, bár svájci nagykövetként nem lett volna indokolt oda utaznia. Orbán a tavaly tavaszi látogatáson arról beszélt, hogy áttörést értek el az arab-magyar kapcsolatokban, és magyarországi befektetésekre buzdította az arabokat.

A „Mr. Arabként” is emlegetett Nagy István természetesen akkor is akcióba lendült, ha Orbán Viktor Svájcba látogatott. A miniszterelnök tavaly kétszer is járt az országban: 2014 augusztusában többek között felesége és a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János kíséretében Németországból ment át egy zürichi kóruskoncertre. Októberben pedig valószínűleg lányához utazott ki, aki egy lausanne-i magániskolában tanul. Orbán Viktor a repülőhöz képest kissé kényelmetlenebb megoldást választott a visszaútra: 14 órát vonatozott Zürichtől Budapestig. A zürichi főpályaudvaron indulás előtt egy idősebb, őszes úr társaságában látták – jegyezte meg a Tages Anzeiger a 444.hu korábbi cikke alapján.

A svájci lap már akkor is szerette volna megtudni, ki volt az őszes úr, de hiába kérdezték a magyar nagykövetséget, nem kaptak választ. Nyilvánvaló volt azonban, hogy Nagy István lehetett az. Titok maradt ugyanakkor, hogy Orbán miért a vonaton zötykölődést választotta akkor a repülő helyett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez történt: Kiderült, hogy a modernásoknál több a mellékhatás, mint a pfizereseknél

Ez történt: Kiderült, hogy a modernásoknál több a mellékhatás, mint a pfizereseknél

LMP: A miniszterelnök Petry Zsolttal foglalkozik, miközben százezreket hagyott magára

LMP: A miniszterelnök Petry Zsolttal foglalkozik, miközben százezreket hagyott magára

Tízből kilenc: ennyire nagy a frissítési kedv az iPhone-osoknál

Tízből kilenc: ennyire nagy a frissítési kedv az iPhone-osoknál